Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

България дава 3,5 млн. лева за страни от Балканите и Източното партньорство

Ще се изпълняват образователни и социални проекти

България дава 3,5 млн. лева за страни от Балканите и Източното партньорство

Снимка: Pixabay

България ще подпомогне финансово девет страни от Западните Балкани и Източното партньорство. Страната предоставя безвъзмездно близо 3,5 млн. лв. за проекти за образованието, науката, културата, социалната интеграция и гражданското общество, съобщи Министерството на външните работи.

МВнР ще сключи споразумения по 42 проекта в Сърбия, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Косово, Албания, Молдова, Украйна, Армения и Грузия.

В Босилеград в Сърбия са отпуснати 35 хил. лева, с които 90 деца ще изпитат "олимпийска ваканция". Идеята на Културно-информационния център в Босилеград е децата да преминат през лятно обучение със спорт, култура, изкуство и опазване на традиции, предаде БТА.

Ще бъде финансиран и проект за сближаване на сръбското с европейското образование на стойност 45 хил. лева.

Целта е училищата в малките градове в Южна и Източна Сърбия да получат повече познания как да кандидатстват по международни проекти и да установяват контакти с партньори в трансграничните райони.
180 хил. лева ще бъдат отпуснати за туризма в община Димитровград за подобряване на инфраструктурата на комплекса Нешков връх.

С 20 хил. лева ще бъде финансиран ремонт на голямата зала на Дома на културата в село Иваново във Войводина, където живеят и българи. Това е първият проект, финансиран от България в автономната област.

Страната ни осигурява и 35 хил. лева за продължаване на проекта на Центъра за изследване на миграцията в Сърбия, в резултат на който за първи път през 2018 г. в национален сръбски всекидневник бяха публикувани статии и новини на български език.

В Северна Македония ще бъдат финансирани общо 10 проекта. Сред тях са научни подводни и археоложки изследвания на Охридското езеро на стойност 48 хил. лева, проект за реконструкция на два моста - в град Струга и в село Ложани на обща стойност 200 хил. лева.

Близо 50 хил. лева са отпуснати по проект за подобряване на диалога между медиите от Северна Македония и България.

Сред другите образователни проекти е "Балкански пъзел" на стойност 36 хил. лева. Той цели сближаване на учениците от побратимените училища ОУ "Димитър Миладинов" - Скопие и ОУ "Христо Ботев" - Сандански и запознаването им с общото културно и историческо наследство.

В Босна и Херцоговина ще бъдат финансирани детски градини и училища. С 27 хил. лева ще бъде финансирано оборудването на детски стаи и помещения на детска градина в град Котор Варош. За общините Тузла и Сребреница също ще бъдат отпуснати повече от 70 хил. лева за по-добри условия в детски градини и училища.

Близо 70 хил. лева са отпуснати и за Косово за закупуване на мебели, играчки и учебни помагала за детски градини и училища.

В Албания ще бъде изграден 6 км асфалтов път между град Билищ и село Върник за 1,1 млн. лева. Проектът трябва да улесни достъпа до образователните центрове, административни услуги и медицинска помощ.

В Молдова са одобрени 3 проекта за град Тараклия. Със 190 хил. лв. ще бъде ремонтирано инфекциозното отделение в районната болница. 74 хил. лева са предвидени за Ансамбъла за народни песни и танци "Родолюбие" и закупуване на озвучителна апаратура.

Близо 300 хил. лева са отпуснати по проекти в Украйна, насочени към образованието и библиотечното дело.

Повече от 130 хил. лева са отделени за три проекта в Армения за активизиране на ролята на жените в бизнеса и тяхното овластяване, защита правата на жените.

Повече от 90 хил. лева са предвидени за два проекта в Грузия, които целят да повишат вниманието към защита правата на децата и развитието на гражданското общество.

Средствата са от бюджета на МВнР за 2019 г., предназначени за официална помощ за развитие и хуманитарна помощ.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
Какви са перспективите пред Дунавската стратегия?