IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България държи преговорите за Brexit да се водят от ЕС, а не от отделни държави

Страната ще настоява за неделимост на четирите свободи на движение

15:30 | 26.04.17 г.
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

 Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

България държи преговорите за Brexit да се водят от Европейския съюз (ЕС) и Великобритания, а не от отделни държави членки. Страната ще настоява за постигане на „урегулирано“ излизане, което да намали несигурността за гражданите и бизнеса, неделимост на четирите свободи на движение, спазване на принципа „нищо не е договорено, докато не е договорено всичко“, както и на фазовия подход за постигане на „достатъчен напредък“, преди да се пристъпи към преговори за отношенията между ЕС и Великобритания. 

Днес Министерският съвет одобри позициите на България за участие в заседанията на Съвет „Общи въпроси“ (27 април 2017 г.) и на Европейския съвет (29 април 2017 г.), които ще се проведат във формат 27 държави членки на ЕС, информира пресслужбата на кабинета.

Цел на заседанията е приемането на Политическите насоки за водене на преговорите с Великобритания за оттегляне от ЕС. Това е първата стъпка в процеса след внасянето на 29 март на формалното уведомление от британското правителство по чл. 50 от Договора за ЕС.

Според приетата днес позиция България подкрепя постигането на споразумение, съдържащо недискриминационен механизъм за защита на правата на гражданите, който да създаде правна сигурност. Ключови за България са защитата на правата на българските граждани във Великобритания, възможните последици за бюджета на ЕС и рисковете за ограничаване на средствата за сближаване, структурните и инвестиционните фондове, повишената несигурност в икономиката и опасността от фрагментиране на Единния пазар, възможната асиметрия в митническото третиране.

Очакваме Великобритания да изпълни всички свои ангажименти, включително по изпълнението на Многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2014-2020 г., по споразумението с Турция за миграцията и други международни ангажименти, поети по време на членството й в ЕС, казва се в българската позиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още