IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на осмо място в ЕС по количества пресни води

По ОПОС вече са предоставени 751 млн. лева за ранни проекти в 17 общини

13:02 | 26.05.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България разполага със 101 млрд. куб. метра пресни води на годишна база и с този ресурс страната ни заема осмо място в Европейския съюз (ЕС) по възобновяеми пресни водни ресурси. Това каза министърът на околната среда Ивелина Василева по време на водна конференция, предаде БТА.

Тя припомни, че необходимите средства за изграждане, рехабилитация, поддържане, преструктуриране и управление на амортизираната ВиК-инфраструктура в България възлизат на близо 12 млрд. лева.

През новия програмен период до 2020 г. по оперативната програма "Околна среда" (ОПОС) са осигурени 2,3 млрд. лева за подкрепа на водната реформа, регионалното инвестиционно планиране, за наблюдение на водите и изграждане на ВиК-инфраструктура в населени места с над 10 хил. жители, посочи министърът.

В рамките на първите обявени покани по ОПОС вече са предоставени 751 млн. лева за ранни инвестиционни проекти на територията на 17 общини. 

Василева напомни, че реформата във водния сектор е предварително условие в договора за партньорство с ЕК за усвояване на европейските средства през програмния период.

Проектите по ОПОС са само един от инструментите за постигане на значимата промяна в сектора, която всички искаме да осъществим, каза министърът. За първи път в помощ на държавните средства и средствата от ЕС на помощ ще дойдат и частни средства чрез механизма на финансовия инженеринг, каза Василева.

По думите й 240 млн. лева ще бъдат отделени и чрез Фонда на фондовете ще бъдат удвоени, за да бъдат налични за инвестиции в сектора.

„България e богата на вода, но не ценим достатъчно този ресурс и го разходваме неефективно. Поради недоброто управление на сектора и остарелите ВиК системи загубите на вода в страната са недопустимо големи“, заяви на същото събитие министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, цитирана от пресцентъра на МРРБ. 

Тя отново припомни, че водната реформа приключва, но от 28 области в страната 4 все не се включват. Останалите ще ползват осигуреното еврофинансиране за ВиК инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
contra2
преди 7 години
Чудесно! Поне в тази статистика сме напред и то много! Нека се използват еврофондовете активно и в тази област! И дано да се спре порочната практика да се продават уж на инвеститори нашите води! Кока-кола се пренасочи към бутилиране на мин.вода и ИЗКУПУВА без да се церемони ВСИЧКО и НАВСЯКЪДЕ! След време ще ни продават нашата вода на американски цени - както сега тока на Мариците! Безобразие! Цели континенти са се запътили насам заради лоши природни и политически условия - нека нашите политици да мислят дългосрочно и стратегически УМНО! Не продавайте Б-я!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още