IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на второ място в ЕС по подадени сигнали за опасни стоки

Една пета от всички сигнали в общността са за некачествени играчки, става ясно от доклада на RAPEX

16:22 | 16.05.13 г.
България е на второ място в ЕС по подадени сигнали за опасни стоки

България и Унгария са подали почти една четвърт от сигналите за опасни стоки в ЕС през 2012 година, става ясно от отчета на Системата за бързо реагиране RAPEX. През миналата година сигналите от България са 271, като пред нас е само Унгария с 294 сигнала.

За всички 27 държави от ЕС, както и Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, които участват в системата, подадените сигнали за опасни нехранителни стоки през миналата година са 2278. Това е с 26% повече спрямо 2011 година.

Продуктите с най-голям риск за потребителите остават текстилните изделия (34% от всички нотификации) и играчките (19%), както и електроуреди, които не отговарят на стандартите (11%). Макар и малък брой, но са открити са и опасни козметични продукти, съдържащи непозволени за употреба химически продукти.

Опасните стоки идват основно от Китай и Хонконг – 58% от всички уведомления. При 11% от случаите произходът на стоките остава неизвестен.

Целта на RAPEX е бързото разпространение на информацията за некачествени или опасни стоки на общия европейски пазар. Обикновено след нотификация следва спиране на продажбата на стоката и изземването й от пазара. В някои случаи митническите власти могат да наложат и забранителни мерки за внос на подобен тип стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още