Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

България е трета в ЕС по обем на инвестициите от Плана "Юнкер" спрямо БВП

ЕИБ, под чиято шапка действа Фондът, е инвестирала в страната ни общо 5,1 млрд. евро и вече устойчиво се насочва към производствения сектор

България е трета в ЕС по обем на инвестициите от Плана "Юнкер" спрямо БВП

Снимка: Архив Ройтерс

България е на трето място в Европейския съюз (ЕС) по обем на одобрените от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), добил публичност като "Плана Юнкер" спрямо брутния вътрешен продукт (БВП).

Това показват данни на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и на Фонда, представени от съветника във Фонда Хуан Хосе Фаблес Акоста по време на годишната конференция за индустриално строителство, организирана от "Градът Медия груп",

Графика: ЕИБ

По брой операции обаче лидери са Италия и Франция, както и различни региони, някои от които не се намират само в една държава от ЕС. По този показател България е на опашката в Общността.

Графика: ЕИБ

Одобрените операции у нас, които ще се финансират със средства от ЕФСИ, са 12 за над 300 млн. евро, като общо мобилизираните инвестиции (съфинансиране на компаниите и други привлечени инвестиции) са близо 1,6 млрд. евро, сочат данните. Одобреното финансиране обаче все още е в малък обем – малко над 1,5 млн. евро.

ЕИБ е отпуснала в България кредити на обща стойност 5,1 млрд. евро от 1991 г. до края на 2017 г., каза още Фаблес Акоста. Най-големият бенефициент за периода е транспортният сектор, където са отишли 40% от тези средства, вижда се от данните на банката.

Другият сектор, получил най-много заеми от ЕИБ, е енергетиката – 33% от всички, а на трето място е ВиК – 12%.

През 2017 г. обаче разпределението се променя и водещо вече е производството, показва статистиката. За миналата година ЕИБ е отпуснала общо 256 млн. евро, 53% от които са насочени към производствения сектор. Други 22% са за транспортни проекти, 16% - за кредитни линии, които българските банки отпускат на малки и средни предприятия, а още 9% - за телекомуникационния сектор, сочат още данните.

Графика: ЕИБ

Почти половината от отпуснатите през миналата година средства са за малки и средни предприятия.

През последните пет години са отпускани средно по около 300 млн. евро годишно, отчете Фаблес Акоста. Той допълни, че няма нито секторни, нито географски ограничения за кандидатстване за финансиране.

Две български фирми подписаха през миналата година договори за над 130 млн. евро. Биовет Пещера ще строи ново предприятие, което се финансира със 100 млн. евро от ЕФСИ и още толкова собствени средства.

Другата компания е Олива АД с проект на обща стойност 62 млн. евро, от които 31 млн. евро са осигурени от ЕФСИ.

Други 150 млн. евро Фондът за стратегически инвестиции е отпуснал на държавната Българска банка за развитие (ББР) и търговски банки. Средствата са предназначени за кредитни линии на малки и средни предприятия, които отговарят на заложените критерии.

ЕФСИ беше създаден от европейските власти, за да подкрепи възстановяването на икономиката на ЕС от кризата. Идеята беше на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, заради което инструментът стана популярен и като "Плана Юнкер".

Фондът заработи ефективно в средата на 2015 г. Първоначално се предвиждаше този инструмент да осигури 315 млрд. евро за инвестиции в държавите от блока. През миналата година бюджетът беше увеличен на 500 млн. евро, а срокът – до 2020 г.

И при Фонда важи правилото n+2 за проектите, т.е. срокът за завършването им е 31 декември 2022 г.

По статията работи: автор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
Борисов: ЕС се доказа като инструмент за социално и икономическо сближаване