IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Румъния искат увеличение на бюджета на ЕС с 40 млн. евро

Нужни са повече средства за борба с болестите по животните, както и за засилване на контрола по граничните пунктове, твърди наш евродепутат

13:00 | 01.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българският евродепутат Момчил Неков и двама негови колеги от Румъния са внесли предложения за увеличение с близо 40 милиона евро на бюджета на Европейския съюз за 2019. Увеличението, според тях, е нужно за разходи свързани с борба с африканската чума по свинете и заболяванията по дребните преживни животни, съобщава БНР.

Като аргумент се посочва, че през 2018 г. се наблюдава увеличение на разпространението на болести по животните в ЕС, като това засяга най-вече региони, които граничат с трети страни. Според Нейков е важно да се осигурят достатъчно финансови инструменти за борба с болестите, за засилване на контрола по граничните пунктове и за създаване на съоръжения, които да отделят податливите животни от тези, които са потенциални носители на зараза.

Огнищата на зараза с Африканска чума по свинете в Румъния са вече близо 800. Засегнати са над 200 хил. животни.

Вчера в България беше открито и първото такова огнище във варненското село Тутраканци. Ветеринарните власти днес ще вземат проби от всички прасета в 3-километровата зона около огнището. Започва преброяване и на всички домашни свине в 10-километров радиус около селото. 

Към момента унищожаване на прасета, извън тези в Тутраканци, не се налага, допълва Националното радио. Във всяко населено място, където пробите докажат болно животно обаче, ще бъдат евтаназирани всички свине. Храните от свинско месо ще се конфискуват още на границите.

"С Пътната агенция сме се разбрали, всички паркинги, където спират тирове, своевременно да бъдат почиствани и боклуците унищожавани. Същото се отнася и за пристанищата - отпадъците от корабите, отнася се за всички граници на България", каза директорът на Агенцията по храните Дамян Илиев, цитиран от БНР. 
Той допълни, че дезинфекция се прави на всички влизащи в страната автомобили.
Всички частни собственици, чиито прасета бъдат унищожени заради чумата, ще бъдат обезщетени по пазарни цени. Проблем ще е да се опазят индустриалните свинеферми, в които се отглеждат половин милион животни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още