IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България може да започне да произвежда части за електробуси

До една седмица ще бъде обявен инвеститорът, който по непотвръдени данни е от Китай

14:29 | 21.08.12 г.
България може да започне да произвежда части за електробуси

Очаква се голям производител на електробуси да започне да произвежда в България батерии и други резервни части, съобщи председателят на управителния съвет на Индустриален клъстър "Електромобили" Илия Левков, предаде БТА.

Преговорите са в напреднал стадий и след седмица се очаква да бъде обявена компанията, която вероятно ще бъде китайска.

Цената на един електробус е около 200 хиляди евро и въпреки високата цена използването му е приемливо, защото се компенсира от по-ниските експлоатационни разходи на машините, коментираха специалисти.

Според тях електробусите са изключително подходящи за градско и крайградско движение.

Представителите на клъстера представиха анализ за мерките, които страната ни би могла да въведе за насърчаване на инвестициите в екологичните транспортни средства.

По неофициални данни до момента в страната са внесени около хиляда електромобила. Основна пречка за масовото им използване е сравнително високата им цена.

За развитието на този пазар от клъстера предлагат многообразни преференции като въвеждането на данъчен кредит или прилагането на инструменти за въвеждане на „зелени“ обществени поръчки, които да насърчат държавната администрация да инвестира в екоавтомобилите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още