IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България настоява за изравняване на директните плащания за фермерите в ЕС

Правителството одобри визията за бъдещето на Общата селскостопанска политика след 2020 г.

16:01 | 15.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Директните плащания между фермерите от ЕС да бъдат изравнени – за това се настоява във визията на България за европейската Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. Позицията бе одобрена  днес от правителството, съобщи пресцентърът на МС.

В съобщението се казва, че Министерството на земеделието е изготвило визията след широко обществено обсъждане със заинтересованите страни. 

Основни акценти във визията са поставени върху запазване на характера на ОСП като обща политика на ЕС, включително в нейното финансово измерение, както и гарантиране на равните условия за всички земеделски производители на единния пазар и насърчаване на социално-икономическото сближаване на селските райони.

Позицията на България е, че трябва да се запази досегашният баланс в ОСП, основаващ се на два стълба (директни плащания и Програма за развитие на селските райони - ПРСР) с конкретни цели и сфери на подпомагане и възможността за трансфер между тях.

Страната настоява да отпадне историческият подход при разпределение на средствата за директни плащания и завършване на процеса на тяхното цялостно сближаване, с цел изравняване на условията за конкуренция на единния пазар, както и да бъде запазено преразпределителното плащане. Позицията на страната е, че са необходими и реални, и ефективни действия за опростяване на ОСП, така че да е по-лесна за администриране.

В документа се подчертава необходимостта ОСП да бъде щадяща към околната среда и да стимулира ефективното използване на природните ресурси. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още