IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България се отдалечава от ЕС по материален жизнен стандарт

Сред губещите са Южен централен и Югозападен район

09:35 | 10.12.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България неотлъчно заема последно място в класацията, която подрежда страните в Европейския съюз по жизнен стандарт. За 7 години - от 2010 г. до 2017 г., оценките за България спрямо ЕС-28 са 4-6 пъти по-ниски, с тенденция на увеличаване. Това става ясно от проучване на проф. Васил Цанов и проф. Георги Шопов от Института за икономически изследвания при БАН за състоянието и развитието на материалния жизнен стандарт и енергийната бедност в България.

То бе представено на Международна научна конференция „Икономическо развитие и политики: реалност и перспективи“, съобщиха организаторите. 

Данните сочат, че средният коефициент на материален жизнен стандарт в ЕС за 2010 г. е бил 46,6%, докато в България – едва 9,9%, което ни нарежда на последно място сред 28-те държави.

На опашката пред България са три страни: Литва, Латвия и Румъния.

Подредбата за 2017 г. е същата – средният коефециент в ЕС е 45,6%, в България – 7%. Страната отново е на последно място, пред нея са пак двете балтийски държави и Румъния.

Общо за периода се забелязват слаби изменения в позиционирането на страните-членки – различията намаляват с 2,2 процентни пункта, но между България и ЕС те се увеличат, отбелязват икономистите на БАН.

С положителен растеж на материалния жизнен стандарт се открояват: Великобритания, Чехия, Ирландия, Литва, Латвия, Полша, Словакия, Малта и Хърватия, докато България неизменно остава с ниски оценки, сочи анализът на проф. Васил Цанов и проф. Георги Шопов.

Авторите са изследвали и териториалните изменения на материалния жизнения стандарт у нас. За целта са използвали три групи показатели за оценка: „икономическо развитие”; „доходи и потребление”; „неравенство и бедност”.

Подреждането по райони търпи значителни промени в изминалите 7 г. Според тях Югозападният държи водеща позиция през целия период, значителни подобрения настъпват в Северен централен и Северозападен район, докато сред губещите се отличава Южен централен.

Областите с подобрен жизнен стандарт са: Габрово, Плевен, Силистра и Разград, сред тези със значително снижаване на оценките - Сливен, Кърджали, Смолян и Варна.

Независимо че между районите има слаба тенденция на сближаване, диференциацията между областите се запазва, сочи анализът. Въпреки непрекъснато снижаване на жизненото равнище от 2010 г. насам, налице е намаляване броя на областите в критично състояние.

Конференцията се проведе миналата седмица в София, като в нея участваха учени от България, Полша, Македония, Словения и Казахстан, съобщиха организаторите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 10 rate down comment 4
Спесимен
преди 5 години
Абсолютно тенденциозен извод! Видно е, че като изключим IT сектора, в БГ се доближават до ЕС тези, които споделят "европейските ценности" и работят с евросредства :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 13
Иван Митев
преди 5 години
Европейският съюз страда от щетите при работата на Европейската централна банка.Сега в България страданията са по-големи, защото България страда както от щетите при работата на Европейската централна банка, така и от щетите от работата на Българската централна банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
IQ96
преди 5 години
Лихтенщайн? Да не би Люксембург???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 0
Onia
преди 5 години
Ами време е България да се замисли какво страни като Румъния, Латвия, Полша и т.н. правят по-различно от нас и да започнем да правим и ние нещо такова. И следващият път като решим, че ни се протестира за по-добър живот, да вземем да си поискаме конкретно какво трябва да се промени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 7
nkavrakov1982
преди 5 години
България заема челни места, само по надуването на цените на жилищата. Там сме ненадминати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още