IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще получи 413 млн. евро по REACT-EU през 2021 г.

С парите ще се финансират проекти за запазване на работни места, зелени проекти и подкрепа на образованието

20:35 | 18.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейският съвет и Европейския парламент се споразумяха за новия инструмент в помощ за най-сериозно засегнатите от кризата с COVID държави - REACT-EU. По този механизъм от структурните фондове на общността ще бъдат отделени общо 47,5 млрд. евро. Държавите в ЕС ще получат 37,5 млрд. евро през 2021 година, а останалите 10 млрд. евро през 2022 година.

Разпределението на средствата ще бъде на базата на статистическите данни за трудовия пазар през месеците юни, юли и август, сравнени с данните за януари 2020 година, обясняват от Съвета.

Според постигнатото съгласие България ще получи 413 млн. евро. Най-много средства ще отидат в подкрепа на Италия (10,6 млрд. евро) и Испания (10,2 млрд. евро), които са и с най-сериозно засегнати от коронавируса икономики.

Разпределението на парите за 2022 година ще бъде направено на базата на статистически данни през есента на 2021 година.

Парите от този инструмент ще бъдат насочвани за временни програми в подкрепа на работните места, дистанционното образование, особено за подобряване на дигиталните умения на учителите, както и за финансиране на зелени проекти и кредити за малки и средни компании.

Предвид тежката ситуация държавите ще могат да кандидатстват за до 100% финансиране на проектите от ЕС. Ще има и гъвкави правила за отпускането на средствата, като например трансфер на пари между различните структурни фондове и програми.

Финансиране ще могат да получат и трансгранични проекти, става ясно още от съобщението на институциите.

Политическото съгласие трябва да бъде одобрено от държавите в общността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още