IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България трябва да навакса до 2015 г. строителството на депата за отпадъци

Искра Михайлова отрече да има чистка в екоминистерството, покани масово уволнените на конкурс

10:57 | 15.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
България трябва да навакса до 2015 г. строителството на депата за отпадъци

България трябва да навакса до 2015 г. работата по регионалните депа за битови отпадъци, за да избегне започналата в Брюксел наказателна процедура заради непостроените инфраструктурни съоръжения. Това каза пред Нова телевизия екоминистърът Искра Михайлова.

Тя припомни, че 24 регионални депа е трябвало да бъдат изградени до 2009 г. със средства от Оперативна програма „Околна среда“, но към момента има само две.

„Въпросът е какво правим от 2007 до 2013 г. и защо забавянията са толкова големи, че рискуваме процедура“, каза министърът. Тя уточни, че процедурата е на етап, при който от нас се иска информация. Глобите, които рискуваме, са десетки хиляди евро месечно, защото  не спазваме договора с ЕС като страна член и директива за отпадъците, каза Михайлова.

Една от причините за забавянето били протестите на неправителствени организации, обясни тя. Според екоминистъра жителите на малките населени места възприемат депата като старите сметища, които пушат, разнасят зарази и смрад.

Модерното депо е инфраструктурен обект, в който се съхранява отпадъкът, без това да изглежда като сметище и могат да бъдат изградени преработващи инсталации за сепариране и компостиране, така че да превърнем отпадъка в ресурс, подчерта Искра Михайлова.

Във връзка с масовите уволнения, които предприе – на 15 директори на регионални инспекции по околна среда (от общо 16 РИОСВ), на шефовете на трите национални парка  - Рила, Пирин и Централен Балкан, както и на четирите Басейнови дирекции, тя обясни, че всички те могат да се явят на конкурс за старите си длъжности и да защитят тезите си.

Михайлова заяви, че звената трябва да подобрят работата си и посочи като пример решение на РИОСВ, заради което е започнала съдебна процедура в Брюксел заради опазване на местообитанията в района на Калиакра.

Били открити нарушения в обществените поръчки на парковете Рила и Пирин. Освен това всички проекти по направлението „Биоразнообразие“, финансирани от програма „Околна среда“, били рискови.

По повод водния режим, на който са населени места в област Монтана, тя коментира, че състоянието на язовирите е добро, запълнен е 86% от капацитетът им, но проблем имат населените места със собствени водоизточници.

За следващия програмен период е възможно да се задели финансов ресурс от програма „Околна среда“ и за водоснабдяване, а не само за пречистване, каза министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още