IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български евродепутати ще опитат за забавят новия Пакет за мобилност

В момента виждаме едно от най-лошите законодателни предложения, каза Андрей Новаков

11:19 | 05.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Евродепутатът Андрей Новаков се надява новият Пакет за мобилност да бъде забавен или отложен за неопределено време в бъдещето.

„В момента виждаме едно от най-лошите въобще законодателни предложения, които са представяни за обсъждане“, каза той пред БНР за новите европейски правила за международните товарни превози, които ограничават каботажа и задължават шофьорите да се връщат у дома веднъж на четири седмици.

"Макар австрийското предателство, според мен изключително силово с подкрепата на Германия и Франция да наложи тази позиция, съпротивата на осем държави не е нещо, което виждаш често тук. Това показва колко лошо е това предложение. Европейският парламент (ЕП) на два пъти блокира работата по това досие. 

До такава степен е лошо това предложение, че в него са включени изисквания за внедряване на устройства в камионите, които още не са изобретени - те не съществуват“, каза евродепутатът.

„Това, което ще направим в Европейския парламент е, от една страна, да забавим или въобще блокираме работата по досието, така че да не мине в този мандат, а, от друга гледна точка, ако се стигне до евентуално гласуване, да внесем такива изменения и допълнения, които да отразяват в максимална степен интереса на българските превозвачи. Пакетът „Мобилност“ не е факт вече две години благодарение на евродепутатите“, допълни Новаков.

„Ако се стигне до гласуване, смятам да внесем предложение, в което шофьорите все пак да могат да спят и да почиват в кабините при определени условия, да могат да извършват повече курсове в Европа, без това да попада в обхвата на Директивата за командировани работници. Надявам се да успеем. Затова ще се наложи всички българи да работим под един, както сме го правили до момента по темата“, обясни той.

Пакетът трябва да бъде приет по време на Румънското европредседателство, но страната по думите му е от явните противници на проекта. Затова Новаков се надява той да бъде „забавен или отложен за неопределено време в бъдещето“, особено предвид очакваните протести, включително в Букурещ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още