IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българският мед влиза в схемите "Училищен плод" и "Мляко в училище"

По схемата за компенсиране на загинали пчелни семействаса платени 185,6 хил. лева за унищожени 933 семейства през 2014 година

15:28 | 13.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Българският мед влиза в схемите "Училищен плод" и "Мляко в училище"

Българският мед ще бъде включен в схемите „Училищен плод“ и „Мляко в училище”, съобщи по време на дискусия „Предизвикателствата и перспективите пред пчеларството” в Бургас земеделският министър Десислава Танева.

„Надявам се , че именно чрез тези мерки децата ще се възпитат с вкуса на българските традиционни продукти“, каза министър Танева, цитирана от пресцентъра на земеделското министерство.

Тя допълни, че Министерство на земеделието и храните (МЗХ) дава предимство на българските производители на регионален принцип да доставят храни в детските градини и училищата.

За първи път през 2015 година пчеларите могат да кандидатстват за подпомагане по Схемата за компенсиране на материални щети по загинали селскостопански животни и унищожени пчелни семейства в следствие на природни бедствия, припомни министър Танева по време на дискусията.

„По тази помощ вече са изплатени 185 667 лева за компенсиране на загуби на унищожени 933 пчелни семейства вследствие на природни бедствия през 2014 година, а допълнително под формата на de minimis са изплатени 82 400 лeва на пчелари с унищожени пчелни семейства от падналите обилни снегове през мaрт 2015 година“, подчерта Десислава Танева.

Министърът допълни, че средствата осигурени за сектор „Пчеларство“ през 2015 г. по държавна помощ de minimis за подкрепа на пчеларите за справяне с последствията от нестабилните климатични условия, са в размер на 3,5 млн. лева.
Това е два пъти повече спрямо отпуснатите през 2014 година средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още