IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българско издателство получи 305 хил. евро за популяризиране на НАТУРА 2000

Европейската комисия одобри проекта на софийското издателство "Просвета" за обучение на фермери, ловци и ученици

18:32 | 03.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Софийското издателство "Просвета" беше одобрено от Еврокомисията да получи над 600 хил. лв. за популяризирането на ползите от европейската екомрежа НАТУРА 2000, съобщиха от Брюксел, след като Европейската комисия одобри инвестиционен пакет за 222,7 млн. евро в подкрепа на прехода на Европа към устойчиво и нисковъглеродно бъдеще.

По Програмата LIFE съфинансиране получават 144 проекта от 23 държави.

От България е бил одобрен само един проект. Той е на обща стойност 576 389 евро, от които безвъзмездно предоставените от ЕК са 305 902 евро.

С тези пари се планират срещи за разясняване на смисъла от екомрежата, включително възможните приходи от терени, попадащи в НАТУРА 2000. Предвижда се в събитията са бъдат обхванати около 300 хил. души, от които 5400 фермери и ловци, 32 хиляди ученици от началното и средното образование, както и 120 учители.

Организаторите на проекта искат да разпространят идеята, че е възможно и полезно "да живеем добре в пределите на нашата планета“ и тяхната крайна цел е мрежата "Натура 2000“ да влезе в националната учебна програма.

"Радвам се, че тази година с програма LIFE отново ще бъдат подкрепени много новаторски проекти за справяне с общите предизвикателства, свързани с околната среда. Финансирането за тези проекти е сравнително малко, но с прости идеи се създават печеливши екологични предприятия, които допринасят за прехода към нисковъглеродна и кръгова икономика“, коментира след отпускането на средствата еврокомисарят по околната среда, морското дело и рибарството Кармену Вела, цитирана от пресцентъра на ЕК.

"С тези проекти ще се създадат подходящите условия за намиране на иновационни решения и разпространение на добри практики за намаляване на емисиите и адаптиране към изменението на климата в Европейския съюз. Така те допринасят за прилагането на Парижкото споразумение“, допълни еврокомисарят на климата и енергетиката Мигел Ариас Каньете.

Значителна част от средствата се предоставят, за да се помогне на държавите от ЕС да осъществят по най-добрия начин прехода към кръгова икономика. Сред одобрените проекти през 2016 г. са проект за нови енергоспестяващи водородно-електрически камиони за сметосъбиране в Белгия, проект за намаляване на рисковете за здравето от утайката в отпадъчните води в Италия и проект за увеличаване на равнището на рециклиране в гръцките общини.

Програма LIFE е инструментът на ЕС за финансиране в областта на околната среда и действията по климата. Тя функционира от 1992 г. и по нея са съфинансирани над 4300 проекта в целия ЕС и в страни извън него. Размерът на средствата, инвестирани в опазването на околната среда и климата, е 8,8 млрд. евро, а приносът на Съюза – 3,9 млрд. евро. Във всеки един момент се работи по около 1100 проекта.

Бюджетът на програма LIFE за периода 2014-2020 г. е 3,4 млрд. евро по текущи цени, като тя има две подпрограми – за околната среда и за действията в областта на климата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още