IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Днес се очаква ЕК да одобри пренасочването на 304 млн. евро за агросектора

Още от юли общини и млади фермери ще могат да кандидатстват с нови проекти, ако бъде одобрена седмата нотификация на програмата за селските райони

11:48 | 20.06.12 г.
<p>
	<em>Редица малки села успяха да обновят централните си части със средства от земеделския фонд</em> &nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Редица малки села успяха да обновят централните си части със средства от земеделския фонд    Снимка: БТА

Днес се очаква Европейската комисия да одобри исканото от България седмо изменение (нотификация) на програмата за селските райони, което ще позволи на общини и земеделски производители да получат допълнителни субсидии в размер на 304 млн. евро, пренасочени от малко популярните мерки на програмата, съобщиха от министерството на земеделието.

Преструктурирането на бюджета се наложи, след като остана неусвоен ресурс по редица мерки от програмата за сметка на бързо изчерпаните бюджети за модернизация на земеделските стопанства и за изграждане на инфраструктурата в селата.

Неотдавна зам.-миинстърът на земеделието Светлана Боянова припомни, че депозираните във фонд „Земеделие“ общински проекти надхвърлят 380 млн. евро, които е невъзможно да бъдат одобрени поради изчерпването на ресурса.

С нотификацията от Брюксел допълнителните средства ще бъдат насочени изцяло към сектори с по-ограничено до момента подпомагане като производството на плодове и зеленчуци, създаването на стопанства на млади фермери, полупазарните стопанства и др.

Министерството вече е подготвило и индикативния график за прием на новите проекти, който би могъл да започне още от началото на юли.

Той е основан на анализа, който българската страна е представила пред Еврокомисията за необходимостта да бъдат завършени икономически перспективните проекти на общините и да се възобнови приемът на инвестиционните проекти на млади фермери или на полупазарни стопанства, които са готови да поризвеждат за пазара.

Първият прием е насрочен за периода от 9-и юли до 5-и август и по него може да кандидатстват общини от Хасковския регион, чиято инфраструктура беше разрушена от наводнението през пролетта, когато след скъсването на язовирната стена до хасковското село Бисер под вода останаха големи територии.

От 16 юли се планира да бъде отворен прозорецът за прием на общински проекти по мярка 321 за основни услуги за хората и бизнеса в малките села, с крайна дата на приема 19 август т.г. Допълнителният бюджет е в размер на 97,2 млн. евро, който ще бъде разпределен в три направления.

 

Последна актуализация: 16:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още