IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Договори за 1,7 млрд. лв. са подписани досега по програмата за конкурентоспособност

61 български компании получават договори за близо 50 млн. лева за повишаване на ресурсната си ефективност

14:24 | 04.12.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Три години и половина след стартирането на работата по изпълнението на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 /ОПИК/ сключените договори са 1993 за 1,7 млрд. лева или 70.88% от общия бюджет. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова при откриването на Годишното информационно събитие на ОПИК, на което представи напредъка по програмата за 2018 г.

По време на събитието икономическият заместник-министър връчи 61 договора на български компании по процедура „Подкрепа за пилотни и демонстрационни инициативи за ефективно използване на ресурсите“. Управляващият орган на ОПИК ще предостави безвъзмездна финансова помощ в размер на 49,2 млн. лева.

Зам.-министър Иванова посочи, че 1042 фирми вече са изпълнили успешно договорите си по ОПИК от началото на програмата, а реално изплатените средства са в размер на 883 млн. лева или 35.56% от бюджета на цялата програма.

„Нямаме притеснения, че целият наличен ресурс по ОПИК ще достигне до българския бизнес до края на 2023 година“, подчерта тя, цитирана от пресцентъра на Министерството на икономиката.

По думите й от стартирането на програмата са обявени 10 процедури за конкурентен подбор, по които са кандидатствали над 6000 български предприятия. 

2018-та година е годината с най-интензивен мониторинг и най-много разплатени средства към бенефициентите по програмата. „От началото на годината са извършени плащания в размер на 325,7 млн. лв. към бизнеса, а сключените договори са 261“, обясни Иванова.

Икономическият заместник-министър каза още, че в рамките на настоящия програмен период действията на Управляващия орган са насочени основно към облекчаване на бизнеса в процеса на изпълнение на проекти с европейско финансиране, като това вече се усеща чрез намаляването на административната тежест във всеки един от етапите на проектния цикъл.


 




 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още