Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Договори за 250 млн. лв. са сключени по програмата за наука за върхови постижения

Споразуменията са за изграждане и развитие на центрове за компетентност

Договори за 250 млн. лв. са сключени по програмата за наука за върхови постижения

Снимка: Pixabay

Общата стойност на сключените договори по двете процедури на ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" към момента - за изграждане и развитие на центрове за върхови постижения и на центрове за компетентност, е за близо 250 млн. лева. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в рамките на парламентарния контрол, предава БТА.

Срокът за изпълнение на договорите е до края на 2023 г.

В края на февруари са подписани три договора за безвъзмездна финансова помощ за 130 млн. лева за изграждане и развитие на центрове за върхови постижения по компонентите - "Мехатроника и чисти технологии" с бюджет 69 млн. лева, "Информатика, информационни и комуникационни технологии /ИКТ/" за близо 30 млн. лева и "Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии" за близо 30 млн. лева. 

Още по темата

По компонентите "Индустрия и здравословен начин на живот" и "Биотехнологии" няма класирани проекти, информира Вълчев.

За центровете за компетентност в края на март са подписани шест договора за близо 120 млн. лева. По компонента "Мехатроника и чисти технологии" са договорени два проекта за близо 24 млн. лева, а за център за компетентност по интелигентни мехатронни, еко- и енергоспестяващи системи и технологии - за близо 23,5 млн. лева.

По компонента "Информатика и ИКТ" е договорен проект за дигитализация на икономика в среда с големи данни за над 13 млн. лева. За "Индустрия за здравословен начин на живот и биотехнологии" има проект за близо 24 млн. лева, за център компетентност по иновативна медицина - за над 23 млн. лева, а за център по компетентност в креативните и рекреативните индустрии - за близо 13,4 млн. лева.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
Фондовете за градско развитие са одобрили 10 проекта за 33,4 млн. лв.