IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дуалното образование свива постепенно младежката безработица в Словакия

Все повече ученици се насочват към професионалното обучение

15:07 | 28.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Дуалното образование сваля бавно, но стабилно младежката безработица в Словакия. Това коментираха участниците на форум в София, на който бе обсъден словашкият опит в дуалното образование.

Конференцията е част от  проекта ДОМИНО, швейцарска подкрепа за навлизането в България на дуалното образование от модерен тип, съобщиха организаторите на инициативата.

Както и България, Словакия използва опита на Швейцария, Австрия и Германия за реформирането на професионалното си образование чрез навлизане на дуалната система.

През 2011 г. Словакия е четвърта по младежка безработица в ЕС (30%), а бизнесът се оплаква от липсата на квалифицирани кадри. 

„Осъзнахме, че ако искаме да намалим младежката безработица, трябват подготвени кадри и то в сфери, които се търсят от бизнеса“, посочи Карел Якубик от словашкото образователно министерство.

Същата година страната започва петгодишен проект с швейцарско финансиране на обща стойност близо 4,5 млн. швейцарски франка, който подпомага разработката на методика за квалифицирани преподаватели по професионално обучение и наставници във фирмите, създаването на нови учебни програми, популяризиране на дуалното образование, проучването на икономическия му ефект като основа за законодателни промени.

Днес младежката безработица в Словакия е около 24% и спада бавно, но стабилно. В дуалното образование участват 55 училища и 463 предприятия.

Бизнесът предлага близо 3 хил. работни места за учениците с професионално образование, докато миналата година са били два пъти по-малко. Все повече ученици се насочват към професионалното обучение, защото го намират за по-привлекателно и перспективно от университетската диплома, но то не им затваря вратите за висше образование.

Учениците в Словакия имат минумум 1400 часа професионално обучение под надзора на учител в професионалното училище или наставник във фирмата. Учениците, които вече работят във фирмите, получават от 50 до 100% от възнаграждението на работниците. По преценка работадателите предоставят и месечна бизнес стипендия, която може да достигне четирикратния размер на минималната издръжка за живота.

Словакия предвижда стимули за бизнеса за участие чрез данъчни облекчения, които се изчисляват според броя на учениците или обучението им в реална работна среда. 3 200 евро е намалението на данъчната основа за всеки ученик, има годишно между 200 и 400 часа обучение в работна среда или 1 600 евро, когато обучението е по-малко от 200 часа.

Проектът ДОМИНО се изпълнява с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Общата му стойност е 3,5 млн. швейцарски франка, като 15% е съфинансирането от българското Министерство на образованието и науката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още