IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Два участъка и тунел Железница на магистрала Струма са одобрени за еврофинансиране

Одобрението дава основание на България да ползва европейски средства за строителството на обектите

14:57 | 04.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Агенция &quot;Пътна инфраструктура&quot;</em></p>

Снимка: Агенция "Пътна инфраструктура"

На 27 април апликационните форми за лотове 3.1 (отсечката Благоевград-Крупник), 3.3 (участъкът Кресна-Сандански) и тунел „Железница“ на магистрала „Струма“ са одобрени от JASPERS – партньорството за техническа помощ между Европейската комисия (ЕК), Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Това е основание България вече реално да се възползва от европейско финансиране за изграждането на посочените обекти, съобщи пресцентърът на регионалното министерство.

Помощта по JASPERS е за инфраструктурни проекти, които са определени като „основни“.

В началото на април около инфраструктурния проект имаше скандал, свързан с изчезнали документи от техническата оферта на тунел „Железница”, което служебният строителен министър определи като саботаж срещу работата на Пътната агенция, на регионалното министерство и на цялото служебно правителство. Процедурата за избор на изпълнител на тунела беше прекратена.

В края на април Агенция “Пътна инфраструктура” обяви „Пътпроект 2000“ за победител в конкурса за изработване на разширен идеен проект с парцеларен план за автомагистрала „Струма“ в участъка между Крупник и Кресна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още