IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата планира 60 млн. лв. помощ за птицевъди и свиневъди

С парите ще се компенсират инвестициите за "щастливото" отглеждане на животните, но те ще бъдат отпуснати след съответната нотификация от Брюксел

17:32 | 15.08.12 г. 1
<p>
	През последните три години животновъдите направиха големи инвестиции, за да покрият изискванията за т. нар. &quot;щастливи&quot; животни.&nbsp;<em>Снимка: БТА</em></p>

През последните три години животновъдите направиха големи инвестиции, за да покрият изискванията за т. нар. "щастливи" животни. Снимка: БТА

Птицевъдите и свиневъдите от индустриалния бранш са на път да получат най-голямата държавна помощ, отпускана от националния бюджет за подотрасли от животновъдството.

Това съобщиха от министерството на земеделието по повод намерението да бъдат отпуснати 60 млн. лв. за фермите, направили значителни инвестиции за покриването на европейските изисквания за хуманно отношение към животните.

Средствата са заложени в бюджета на земеделското министерство за тази година, но държавната помощ ще бъде отпусната след съответното разрешение (нотификация) от Европейската комисия, поясниха от ведомството.

През миналата седмица представители на двата бранша са защитавали в Брюксел необходимостта от прилагането на тази помощ, представяйки като аргументи направените от тях извънредни разходи по модернизацията на фермите.

Българската страна направи постъпки за компенсиране на тези животновъди още от края на миналата година, като първоначалните намерения бяха двата сектора да получат 50 млн. лв.

Тази сума дори беше записана в споразумението, подписано през есента на миналата година от премиера Бойко Борисов и представителите на всички подсектори от селското стопанство, които настояваха държавата да им гарантира максимален размер на държавните помощи през 2012 г.

Представители на останалите браншове от аграрния сектор са изненадани от огромната държавна помощ, която се предвижда да бъде отпусната само за двата сектора. На фона на 25-те милиона лева, заложени за овцефермите и кравефермите през тази година, субсидията за индустриалните производители изглежда внушителна, коментираха производители, пожелали анонимност.

Няма яснота и по какви критерии администрацията ще одобрява помощта за стопанствата. От агроминистерството отказват информация, докато не получат разрешението от ЕК.

През пролетта, когато яйцата по Великден поскъпнаха неочаквано рязко, земеделският министър се закани да ореже субсидиите им, ако не намалят цените. Тогава той заяви, че помощта за яйцевъдите са планира да бъде 6,5 млн. лв. Ако свиневъди и птицевъди си поделят по 25 млн. лв., не е ясно как ще стане разпределението по стопанства.

Представители на бизнеса се съмняват, че цялата държавна помощ ще бъде разпределена пропорционално на фирмите от бранша, като очакват основната част от средствата да се изплатят на големите компании, които се администрират по-лесно. Според тях и тези субсидии ще бъдат разпределени между шепа крупни производители, както директните плащания за обработваемите земи отиват в малък брой крупни арендатори.

В тази връзка животновъди настояват да се въведе по-строг подбор при разпределяне на помощите, така че новорегистрираните фирми, сателити на големите ферми, да не бъдат допуснати до субсидиране.

Според регистрите на ветеринарите птицефермите в страната са над 1 300, като специализираните ферми за отглеждане на бройлери са над 600 – твърде внушителна бройка за държава с размерите на България.

При свинефермите ситуацията е по-нормална, като стопанствата с индустриално производство за пазара, са около 90.

Въпреки неяснотите около изплащането на държавните помощи представителите на двата бранша очакват с нетърпение финансовата подкрепа от държавата. За разлика от миналата година, когато браншът не отчиташе намаление на производството, тази пролет реализираният износ е значително по-слаб, а като се добави и свитото потребление на вътрешния пазар, производителите чертаят мрачни прогнози за бъдещето си.

През миналата година от страната са били изнесени 55 хиляди тона птиче месо. В същото време е реализиран внос на 90 хил. тона, сочи статистиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още