Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Една трета от българите в градовете и половината в селата са в риск от бедност

Най-добре се справя градското население в Словакия, Чехия, Полша и Финландия

Една трета от българите в градовете и половината в селата са в риск от бедност

Дял на застрашените от бедност през 2016 г. Източник: Евростат

Една трета от българите в големите градове на страната са застрашени от бедност и социално изключване (31,1%), показват данни на Евростат.

Данните са още по-негативни за селските райони в България – там в такъв риск са 53,8% от населението, както и 38,9% от живеещите в малките градове.

От страните членки на Европейския съюз (ЕС) единствено за Гърция тези цифри са по-високи, що се отнася до жителите на големите градове (33,6%), като следват Италия (30,3%) и Белгия (29,3%).

По риск от бедност в селските райони обаче България е на първо място в Евросъюза. 

Още по темата

Застрашени от бедност или социално изключване са хората в една от следните три ситуации: риск от парична бедност, тежки материални лишения, живеещите в домакинство с ниско ниво на заетост.

Като цяло, 41,2% от населението на ЕС живее в големите градове през 2016 г. 30,6% са жителите на малките градове и предградията, а останалите 28,2% живеят в селските райони.

Почти един от всеки четирима жители на големите градове в ЕС (23,6%) през 2016 г. е бил в риск от бедност и социално изключване. Това е по-ниско ниво спрямо хората в такъв риск в селските райони (25,5%) и повече спрямо малките градове и предградията (21,6%).

Населението в такъв риск в ЕС слабо нараства през последните години. За жителите на големите градове процентът се увеличава от 22,7% през 2010 г. до 23,6% през 2016 г. За населението в предградията и малките градове ръстът е от 20,3% през 2010 г. до 21,6% през 2016 г.

В селските райони на ЕС се случва обратното – рискът от бедност засяга 29% от населението през 2010 г. и 25,5% шест години по-късно. Тези тенденции варират в различните страни членки.

Най-малък е рискът от бедност и социално изключване за жителите на големите градове в Словакия (13%) и Чехия (13,8%), следвани от Полша (16,2%) и Финландия (17,2%).

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
10 са офертите за изграждане на участък от АМ „Струма“ през Кресненското дефиле