IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ефектите от субсидираната с европари заетост са незадоволителни според икономисти

Оперативните програми са допринесли основно за развитие на публичната инфраструктура, твърдят от Института за икономически изследвания

13:59 | 08.06.15 г. 3
Ефектите от субсидираната с европари заетост са незадоволителни според икономисти

Ефектите от финансирането на заетостта с евросредства са незадоволителни – те са краткосрочни и не може да се каже, че е постигнат траен ефект за намаляване на безработицата. Това е един от изводите на анализатори от Института за икономически изследвания към БАН, които представиха днес оценки за приноса на еврофондовете чрез оперативните програми „Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР) и „Конкурентоспособност” за периода 2007-2013 г. Данните са представени и в годишния доклад на Института за развитието на българската икономика.

Като цяло икономистите отчитат, че основният принос на еврофондовете към икономическия растеж идва по линия на инвестициите в публичен капитал – основно транспортна и техническа инфраструктура, пътища и жп линии, пречиствателни станции, социална инфраструктура, енергийна ефективност.

Според данните на Института общо прирастът на БВП с използване на евосредствата през различните години на еврочленството варира от 0,01 през 2007 г. до 0,61 процентни пункта през 2014 г. Тенденцията е - нарастващо влияние на усвояването на фондовете към растежа на страната.

Принос на фондовете към потенциалния растеж, Институт за икономически изследвания:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
От "назначени" капиталисти толкова. Кой е луд да идва да инвестира в една мафиотска държава? Явно само нашенци, награбили от народното имане и сега се връщат с изпраните пари, за да доизкупят де що е останало. Но понеже са безмерно алчни и толкова си могат, резултатите им са несравнимо по-зле от капиталистите в белите държави. Затова у нас се работи основно с обществени поръчки и еврофондове. А пошман капиталистите обвиняват българските работници, че били мързеливи и затова им дават 20 пъти по-ниски заплати спрямо белите страни. Чудното е, че същите тия български работници работят наравно със сноите западни колеги и никой не ги вини в мързел. Май МЪРЗЕЛИВИ в главата са нашите "капиталисти".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
substantivos
преди 8 години
профи кредит между специалноЗдравейте г-жа и г-н има всичко хора, които звук се нуждаят от финансиране, съм на разположение за персонална оферта и дори всички хора, че неговата банка забранени бързо свържете се с този ризница: rodrigue.alexandre02***outlook.frЗа повече информация. Благодаря ви и добър вечер ви е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
A добрутро! Ефекта от тези фондове, като се изключи инфраструктурните проекти е именно такъв - временен и много спорен. Каквото и да се промени, така ще си остане ефекта.А иначе .. "отговорността на обучаващите се и на обучаваните," Някой може ли да ми обясни разликата между обучаващите се и обучаваните? Самообучение и обучение? Едва ли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още