Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

ЕК финансира с 293 млн. евро за жп линията между Пловдив и Бургас

Времето за пътуване ще се съкрати с 40 минути

ЕК финансира с 293 млн. евро за жп линията между Пловдив и Бургас

Централна гара София. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

293,4 млн. евро ще бъдат инвестирани по линия на Кохезионния фонд в железопътната линия между Пловдив и Бургас, съобщи Европейската комисия (ЕК).

Така двата града ще бъдат свързани с едно от най-важните пристанища на Черно море с високоскоростната железопътна линия по коридора Ориент/Източно Средиземноморие от трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T), свързващ Централна с Югоизточна Европа. 

Още по темата

„Благодарение на този проект, финансиран от ЕС, българските граждани ще могат да пътуват за по-кратко време и при повишена безопасност. Те също така ще усетят и ползите от по-доброто качество на въздуха, тъй като проектът насърчава екологосъобразната мобилност в страната“, каза комисарят по регионалната политика Корина Крецу

Проектът ще доведе до намаляване с 40 минути на времето за пътуване както за пътниците, така и за товарите, като влаковете ще достигат скорост между 130 и 160 км/ч по участъка с дължина 293 км.

В същото време редица мерки ще доведат до повишаване на безопасността по линията благодарение на новите системи за сигнализация и телекомуникации и заменянето на съществуващите железопътни прелези с 29 надлеза, пешеходен надлез и подлез.
 

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
OLAF констатира спад на измамите с еврофондове на ниво ЕС