IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри ОП „Транспорт“ за новия програмен период 2014-2020

Близо 4 млрд. лв. влизат в инфраструктурата на България, коментира премиерът Бойко Борисов след срещата си с Жан-Клод Юнкер

20:16 | 18.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК одобри ОП „Транспорт“ за новия програмен период 2014-2020

Брюксел одобри Оперативна програма „Транспорт“ за периода 2014-2020 г. Средствата по нея са за близо 4 млрд. лв. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов след срещата си с председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, предава правителствената пресслужба.

„Само за 10 дни работа на кабинета можем да кажем, че само днес близо 4 млрд. лв. отиват за инфраструктурата на България“, посочи премиерът. Той заяви, че според новата програма 800 млн. евро са предназначени за пътища и като пример даде магистралите Струма и Хемус и тунела под Шипка.

За софийското метро са предвидени 400 млн. евро, а за железниците – 1,6 млрд. лв. Борисов обясни, че АМ Хемус сега се финансира до Ловеч, а след това ще започне и вторият етап. Той заяви, че на АМ Струма се финансира целият ЛОТ, а също така и тунелът под Шипка.

По-рано премиерът се срещна с министър-председателя на Великобритания Дейвид Камерън. Двамата са обсъждали енергийните проекти на Стария континент.

„В Европейската народна партия внимателно разгледаха картите с газовите коридори и това, което им обясних - и за газовия хъб, но и за възобновяването на вариантите, ако минава действително газопроводът през Турция, да се възобнови трасето „Набуко-Запад“, което е абсолютно възможно“, заяви Борисов след срещата, цитиран от правителствената пресслужба.

„Всички много сериозно гледат на проблема в България, на това, че сме поставени в неизгодна ситуация. От една страна енергийна зависимост - най-скъпа цена на газа, в същото време арбитражи за стотици милиони“, посочи премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 9 години
Като гледаме колко се е иновирало БДЖ-то по ОП 'Транспорт' -всеки момент направо ще процъфти, особено с нереформираната и доказано неефективна от десетилетия структура на организация от транспортно-некомпетентни лица на хранилка в компанията.Ж.п.-то може и да има някакви социални функции, но тези функции при всички положения не са за служителите -да си прекарват безпроблемно остатъка от трудовия стаж до пенсиониране и да формират база за скрита безработица в компанията и след пенсиониране. И защо в BG няма Оперативна програма 'Енергийна ефективност и зелени енергии' както в Гърция, или 'Екология и енергетика' както в Унгария, или 'Енергийни технологии и инициативи' както някои други са си спретнали по Кохезионния фонд?Даже може да се направят и оперативни програми 'Енергетика и енергийна инфраструктура' или 'ИКТ и ИКТ инфраструктура' -обаче как и от кого, като някои са повече ангажирани да защитават с/у комисионни интересите на руската мафия в BG, отколкото интересите на самата BG
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още