IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри увеличения бюджет в схемата 80/20

По нея помощ за заплати получават служителите в сектори транспорт, туризъм, както и хотелиери и ресторантьори

15:52 | 30.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) одобри модифицираната схема в подкрепа на заетостта в България, позната у нас като "80/20", става ясно от съобщение от Брюксел. По тази схема се отпускат помощ за изплащане на заплати и доходи, еквивалентни на заплати, за самонаетите лица в най-засегнати от пандемията сектори - транспорт, хотели и ресторанти, както и туристически агенции.

Служителите в тези сектори получават директен грант от държавата в размер на 80% от осигурителния си доход.

Схемата получи одобрението на Брюксел през юли 2020 година и беше удължена веднъж през декември 2020 година.
Промяната на съществуващата схема се отнася до удължаване на срока на действие - до декември 2021 година и увеличаване на бюджета от 40 млн. лева до 150 млн. лева.

Разширява се и обхватът на схемата и повече бенефициенти ще могат да получат средства по нея, отбелязват още от Брюксел. 

Проверката на ЕК показва, че дори и променена, схемата остава в съзвучие с правилата за държавна помощ в ЕС. Отпуснатите средства са пропорционални за отстраняване на сериозни проблеми в икономиката, породени от въвеждането на извънредното положение в страната на 13 март 2020 година.

По данни на правителството чрез схемата "80/20" към този момент са запазени 30 хил. работни места. От началото на пандемията в подкрепа на икономиката са изплатени над 2 млрд. лева, отчете премиерът Бойко Борисов в края на миналата седмица. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още