IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага удължаване на срока на действие на помощта за COVID

Запазва се таванът на отпусканата от държавите помощ за подкрепа на икономиката

16:58 | 05.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Reuters</em></p>

Снимка: Архив Reuters

Европейската комисия е изпратила на държавите от общността проект за консултация за удължаване на срока за действие на Временната рамка за държавна помощ, с която се дава подкрепа на бизнеса във връзка с разпространението на коронавируса. Това гласи съобщение на ЕК.

Временната рамка беше одобрена на 19 март 2020 година и е в сила до 31 декември 2020 година. С предложението си от днес (5 октомври) от Брюксел искат срокът на действие да се удължи с още шест месеца, или до 30 юни 2021 година.

По силата на тази рамка през последните месеци държавите от ЕС са отпуснали потенциални помощи за 3 трилиона евро на най-тежко засегнатите от кризата предприятия и икономически сектори.

"Последиците от кризата ще са осезаеми още доста време. Ето защо предлагаме да удължим срока на действие на Временната рамка до средата на следващата година и да я адаптираме към продължаващите нужди на предприятията, като същевременно защитаваме единния пазар на ЕС. Решението ни за бъдещи действия ще отчита становищата на всички държави членки", коментира във връзка с предложението изпълнителният зам.-председател на ЕК Маргрете Вестегер.

Освен удължаване на срока за действие, от Комисията предлагат още и разширяване на обхвата на рамката, с което да бъде дадена възможност на държавите да участват във фиксираните разходи на предприятията, които не са покрити от приходите им.

Подпомагането на тези предприятия чрез временно участие в част от разходите им има за цел да се предотврати влошаването на техния капитал, да се поддържа стопанската им дейност и да им се предостави стабилна основа за възстановяване, допълват от ЕК.

Приетата през пролетта Временна рамка за държавна помощ трябва да гарантира, че всички предприятия в ЕС ще имат достъп до достатъчно ликвидност и пандемията от COVID няма да спре икономическия живот в общността. Още тогава очакванията бяха за тежки последици за икономиката на Съюза и целта беше да бъде изработен координиран отговор, съвместим с правилата за държавна помощ на общността.

В предложението за удължаване на рамката е записано, че таваните по схемите за отпускане на помощи остават без промяна (до 800 хил. евро). Освен преките безвъзмездни средства в рамката са предвидени още и схеми за държавни гаранции за заеми, които дружествата са взели от банки и субсидиране на публични заеми на дружества.
Изработени са още и предпазни мерки за банките, които отпускат държавна помощ за реалната икономика и застраховка на експортни кредити.

Още в началото на април към списъка със сектори за подкрепа се включиха още и научните изследвания и производството на продукти, свързани с борбата с разпространението на вируса, а в края на юни беше направено и третото, последно засега изменение, което пък включи подкрепа и за малкия бизнес и нововъзникващите предприятия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още