Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

ЕК ще финансира допълнително промоциите на храни по света

За целта ще бъдат предоставени 169 млн. евро

ЕК ще финансира допълнително промоциите на храни по света

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

 

Допълнително финансиране в размер на 169 млн. евро за популяризиране на селскостопанските продукти от ЕС по света ще предостави Европейската комисия. Това са с 27 млн. евро повече в сравнение с 2017 г., когато бюджетът за тази цел е бил 142 млн. евро.

Брюксел очаква предложения за програми за популяризиране на европейските селскостопански продукти по света и в рамките на ЕС, съобщи Комисията.

Две трети от средствата са заделени за популяризиране в държави извън ЕС, по-специално в страните с голям потенциал за нарастване на износа от Европа. Това са Канада, Япония, Китай, Мексико и Колумбия.

При програмите в рамките на ЕС вниманието следва да е съсредоточено върху информиране на потребителите за различните схеми и етикети на ЕС за качество, като например тези за географските означения или за биопродуктите.

Секторното финансиране ще бъде за програми, с които се насърчава устойчивото развъждане, включително на овце и кози. Заделени са и финансови средства за кампании в подкрепа на здравословното хранене и консумацията на плодове и зеленчуци. 

Още по темата

„ЕС е най-големият търговец на продукти на хранително-вкусовата промишленост в света и е мястото с най-високо качество на храните в световен мащаб“, коментира комисарят по земеделието Фил Хоган.

Право да кандидатстват имат търговски организации и организации на производители, както и органи от хранително-вкусовия сектор, отговарящи за дейностите по популяризиране. Програмите може да се реализират в рамките на една държава или да са многонационални.

Предложенията се подават до 12 април 2018 г. чрез специален портал. Комисията и през есента ще обяви изпълнителите.

CHAFEA (Изпълнителната агенция на ЕС за потребителите, здравеопазването, селското стопанство и храните) ще помага на кандидатите да подадат успешно предложенията си. Повече информация ще бъде предоставена по време на поредица от информационни дни в целия ЕС.

Първият информационен ден ще е в Брюксел на 31 януари, като в него могат да участват евентуални изпълнители на проекти, рекламни агенции и национални органи.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Веселина Василева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
Могат ли Германия и Франция да спечелят битката срещу евроскептицизма?