IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще съдейства за набиране на оценители на научни проекти

Очаква се списъкът с оценителите да е готов до края на април

18:02 | 21.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европейската комисия (ЕК) и Европейският научноизследователски съвет (ERC) ще съдействат активно за набирането на максимален брой кандидати за оценители на научните проекти за центрове за върхови постижения и за компетентност по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОП НОИР).

Еврокомисарят за наука, изследвания и иновации Карлос Моедас и председателят на ERC проф. Жан Пиер Бургиньон са поели такъв ангажимент пред министъра на образованието и науката проф. Николай Денков, съобщават от просветното министерство.

Разговорите са проведени днес в Брюксел, където министър Денков участва в конференцията „ERC: отвъд първите 10 години“.

Министерство на образованието прекрати обществената поръчка за избор на оценители по проектите за 350 млн. лв. за създаване на Центрове за върхови постижения и на Центрове за компетентност преди месец. Тогава министърът обяви, че ще се търсят учени от цял свят, които да определят най-добрите предложения. Решението беше взето в разгара на скандала по програмата за наука и критичния одит на Брюксел.

Очаква се списъкът с оценителите да е готов до края на април.

44 проекта се борят за общо 12 центъра. От Еврокомисията и ERC са подкрепили идеята оценителите да се изберат след централизиран конкурс, каквато е практиката в ЕС.

Предстои в края на март да бъде представена за обществено обсъждане актуализираната Стратегия за развитие на научните изследвания.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още