IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоминистерството иска от кметовете актуални програми срещу мръсния въздух

Възможно е България да изплаща финансови санкции заради проблема

14:11 | 19.09.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) даде указания на кметовете да актуализират програмите за качеството на атмосферния въздух.

Според Закона за чистотата на атмосферния въздух общините със замърсяване са задължени да имат действащи общински програми за справяне с проблема.

С писмо до кметовете на 28-те най-големи общини зам.-министърът на околната среда Красимир Живков ги призовава да изпълнят този ангажимент.

Екоминистерството настоява разработваните програми да отговарят на всички изисквания на действащата нормативна уредба. От съществено значение е възможно най-точно да се определят източниците на емисии, разположението им и на количествата вредни вещества, което е от изключително значение за набелязването на правилните мерки.

Със средства на оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. в момента се актуализират програмите за качеството на атмосферния въздух на общините Асеновград, Благоевград, Варна, Враца, Гълъбово, Димитровград, Монтана, Несебър, Перник, Пловдив и Шумен.

В писмото се припомня, че на 5 април 2017 г. Съдът на ЕС в Люксембург е излязъл с решение по дело С-488/15, според което България не е спазила нормите за  фини прахови частици (ФПЧ) във всички агломерации и зони на страната.

Решението задължава да бъдат изготвени и изпълнени планове за качество на въздуха, за да бъде периодът на превишаване на пределно допустимите стойности възможно най-кратък. МОСВ предупреждава, че поради естеството на проблема, който очевидно няма да може да бъде решен в най-кратки срокове, е твърде вероятно решението на съда да доведе до налагането на финансови санкции на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
FNM
преди 6 години
Само санкции могат да накарат българина да се погрижи за здравето си. Парадокс, но е факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още