IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоминистърът призова бизнеса да инвестира в технологии за рециклиране

Само 5% от битовите отпадъци в страната се използват повторно след преработка, сочи статистиката

16:38 | 29.03.12 г.
Екоминистърът призова бизнеса да инвестира в технологии за рециклиране

Българската икономика трябва да премине към по ефективно вторично използване на суровините, така че черпенето на ресурси да бъде намалено. Този призив към бизнеса отправи министърът на околната среда и водите Нона Караджова по време на форум, организиран от австрийското посолство, предаде БТА.

По данни на статистиката в страната се рециклират под 5 на сто от битовите отпадъци, затова бизнесът би могъл да се насочи за инвестиции в тази област, примерно чрез развитие на публично-частни партньорства с общините, отбеляза екоминистърът.

През следващия програмен период не се предвиждат големи средства от европейските фондове за третиране на битовите отпадъци, тъй като досегашната практика показа, че бизнесът почти няма интерес към подобни проекти, посочи още Кардаджова.

Тя поясни, че към момента има не повече от две инсталации за рециклиране на строителните отпадъци в страната и те са с малък капацитет. В същото време заложените от кабинета цели до 2020 г. са 70 на сто от строителните отпадъци у нас да бъдат рециклирани.

Големият проблем за страната остава все още неизградената основна екологична инфраструктура, затова и през следващия програмен период (2014-2020 г.) основните инвестиции ще бъдат в изграждане и реконструкция на съоръженията за отпадъци, пречистването на отпадните и питейни води, водоснабдяването и канализацията, припомни още министър Караджова.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още