IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еконормите за чистотата на въздуха в София и Пловдив се въвеждат след 2014 г.

България получи от ЕК отстрочка за намаляването на вредните емисии от азотен двуокис в атмосферата на големите градове

16:40 | 11.09.12 г.
Еконормите за чистотата на въздуха в София и Пловдив се въвеждат след 2014 г.

Европейската комисия е одобрила поисканото от България удължаване на срока, в който страната трябва да достигне европейските норми на съдържание на азотен диоксид в атмосферата в София и Пловдив, където преди 2010 г. бяха установени превишени нива на замърсяване.

Дерогацията ще важи до края на 2013 г., така че от началото на 2014 г. двете големи общини да успеят да изпълнят ангажиментите си по осигуряване на чиста градска среда, заложени в общинските екологични програми, съобщиха от министерството на околната среда и водите.

Искането за удължаване на срока бе отправено от екоминистерството в края на 2011 година, като страната ни се възползва от дерогационния срок, предоставен от европейската директива за качеството на въздуха и за по-чист въздух.

Решението на ЕК означава, че България няма да бъде санкционирана заради силната замърсеност с азотен диоксид на въздуха в София и Пловдив. За този срок нивата на емисиите в двата града трябва да съответстват на установените евронорми, с допустимо превишение до 50% над тези норми.

До този момент Еврокомисията е одобрила удължаване на сроковете само на три други държави от Евросъюза, а на четири държави е било отказано, поясниха от екоминистерството.

Българското искане е получило нужното одобрение, след като евроекспертите са проверили актуализираните програми на Столична община и община Пловдив, съдържащи мерките, които ще бъдат предприети до края на 2013 г. за премахване на замърсяванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още