IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Рекордният бюджет за България от ЕС след 2020 г. има логични основания

България ще ползва голямото увеличение заради неравностойно икономическо положение и мигрантите, посочва Димитър Манов

11:18 | 15.02.19 г.
Експерт: Рекордният бюджет за България от ЕС след 2020 г. има логични основания

Европейският парламент (ЕП) подкрепи увеличение с над 3 млрд. лв. на финансирането за България от Европейския съюз след 2020г. Предвижда се увеличение на сегашните 14,6 млрд. лв. до 18 млрд. лв. за периода 2021-2027г.

Това е най-високият бюджет за регионално развитие, инфраструктура, околна среда и заетост от присъединяването на България към Европейския съюз досега.

Новината за подкрепата от страна на ЕП на увеличението на финансирането на България от европейски фондове за следващия програмен период се очаква от последните 7 - 8 месеца. Тя се основава и на общи политики на съюза, по които имаше консенсус, а увеличение на средствата е предложено за няколко държави, като най-съществено е за България, Румъния и Гърция, отбеляза Димитър Манов, управител на консултантска фирма "Сибола", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Манов посочи логиката на предложенията за тези увеличени средства от структурните фондове на ЕС.

"България, Румъния и Гърция попадат в два приоритета, които стават основа на това голямо увеличение. Те са в най-неравностойно икономическо положение, показателите на страните от Централна Европа като Чехия, Словакия и Полша като стандарт на живот надминаха тези в Гърция. Други държави, за които има съществено увеличение на бюджетите, са от Стара Европа - Испания и Италия, в които имаме невъзстановяване от кризата от 2009 г. и това е едната от причините, а освен това те имат доста разходи поради положението си на южната граница на Европа с мигрантите. Това са основните причини, които засягат България. В логиката на разпределението на средствата имаше един нов компонент, свързан с мигрантите, поради което и ние имаме съществено подобрение", каза още Манов.

Кои фундаменти и политики са в приоритетите на финансова подкрепа от ЕС в следващия програмен период?

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.

 

 

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още