Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

ЕП одобри промените в Общата селскостопанска политика

Реформата дава повече гъвкавост за подпомагане на млади земеделци и по-силни позиции за фермерите при преговори със супермаркетите

ЕП одобри промените в Общата селскостопанска политика

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският парламент (ЕП) одобри реформите за опростяване на Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС, укрепване на преговорните позиции на земеделските стопани спрямо супермаркетите и подготовка за рискови ситуации.

Новите правила ще влязат в сила от следващата година, но преди това трябва да получат "зелена светлина" и от Съвета.

Реформите бяха одобрени от 503 гласа „зa“, срещу 87 гласа „против“ и 13 „въздържал се“, съобщават от пресцентъра на ЕП.

Още по темата

Подкрепа на земеделците за по-справедлива верига на доставки

Новите правила ще позволят на всички признати организации на земеделски стопани да планират производството и да преговарят за доставки от името на своите членове без да се нарушават правилата на ЕС в областта на конкуренцията. Досега колективните преговори бяха разрешени само в няколко сектора като производство на мляко, зехтин, говеждо или зърнени култури.

По-добри средства за справяне с пазарните и производствените рискове

Земеделските стопани ще могат по-добре да се предпазват от нестабилност на пазара и рискове като неблагоприятни климатични явления и болести по животните и растенията. Мерките за стабилизиране на доходите на земеделските стопани, включително и увеличаване на обезщетенията по застраховките на животни и растения, ще бъдат по-добре адаптирани към техните нужди от взаимоспомагателни фондове, собственост на земеделски стопани. Европейската комисия ще бъде оправомощена да реагира по-бързо на кризи с извънредни мерки за подпомагане на земеделските стопани.

Повече гъвкавост за активни и млади фермери

Държавите от ЕС ще имат повече гъвкавост в определението за „активен земеделски стопанин“, което означава лице, отговарящо на условията на ЕС за отпускане на субсидии за селското стопанство. Ще се увеличат и добавките за млади земеделски стопани - от 25% на 50% от основното плащане за първите 25-90 хектара, за да може работата в подобен застаряващ сектор да стане по-привлекателна.

Новите правила предвиждат и сключването на договори за доставки в сектора на млякото. Те ще спомогнат за увеличаване на отговорността на различните участници във веригата, което пък от своя страна трябва да  доведе до края на някои нелоялни търговски практики.

Към зелените плащания по Първи стълб на ОСП вече и земи оставени под угар за медоносни растения ще могат да бъдат признавани за площи с екологична насоченост, обобщи евродепутатът Момчил Ненков.

По статията работи: Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
ЕС се насочва към по-щадящи околната среда торове