Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

ЕП одобри рекорден бюджет от 18 млрд. лв. за България след 2020 г.

С над 3 млрд. лева е увеличението на евросредствата за страната за периода 2021-2027 г.

ЕП одобри рекорден бюджет от 18 млрд. лв. за България след 2020 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският парламент (ЕП) подкрепи увеличение с над 3 млрд. лв. на финансирането за България от Европейския съюз след 2020г.

Законодателният доклад, чийто вносител и съавтор е евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, предвижда увеличение на сегашните 14,6 млрд. лв. до 18 млрд. лв. за периода 2021-2027г.

Това е най-високият бюджет за регионално развитие, инфраструктура, околна среда и заетост от присъединяването на България към Европейския съюз досега, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ.

„Одобреното от ЕП е повече от задоволително и отговаря на амбициите както на ЕС, така и на България за по-бързо развитие на регионите и повишаване на жизнения стандарт на хората. Това бе моята цел като преговарящ за правилата, по които ще работят европейските фондове след по-малко от 2 години”, подчерта Новаков.

Той допълни, че така България застава сред първите три държави с най-високо увеличение на кохезионния бюджет и то при средно намаление от 11% за ЕС.

„С решителното мнозинство днес ЕП дава мандат на мен и на колегата ми съдокладчик да започнем преговори със Съвета, като първата среща е насрочена още за 19-ти февруари в Брюксел. Преговорите ще продължат до средата на март, след което резултатите следва да бъдат одобрени в пленарна зала”, допълни още Новаков след приключилото гласуване.

Одобреният текст предвижда най-бедните региони да съфинансират само 15% от стойността на проектите, въпреки че Европейската комисия предложи те да плащат 1/3 от нея. Друго важно предложение в законодателния доклад, което събра подкрепа от евродепутатите е кохезионната политика да подпомогне борбата с демографската криза и бедността в най-засегнатите региони.

„Такова увеличение за България значи много. Това значи интензивно инвестиране там, където страната ни има най-много нужда за по-скоростно наваксване на изоставените региони. Все още се вижда, че хората имат нужда от пътища, от високоскоростни жп линии, от пристанища, от летища, така че да наваксаме – с водопроводите, с пречиствателните станции. Дотук две от трите институции са „За“ такова увеличение – и комисията, и парламентът, което ме обнадеждава“, коментира Новаков, цитиран от БНР.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
0
 
35
 
13
geo0rgi до: redcretin
преди 1 година
Няма профилна снимка
Я дай едно определение какво значи инфраструктура че нещо си противоречиш.
3
 
35
 
12
преди 1 година
Иначе имам чувството, че тези евро пари се контролират по-малко от бюджетните средства. Може би е по-добре по-малка вноска към ЕУ и по малък дивидент от там следователно.
25
 
37
 
11
преди 1 година
Няма профилна снимка
ПО ГОЛЯМ БЮДЖЕТ , ПО ГОЛЯМА ВНОСКА , ПО ГОЛЯМА ИНФЛАЦИЯ.
15
 
43
 
10
преди 1 година
Най-хубавото е, че от евросъюза ще отпуснат парите, когато герп няма вече да са на власт, защото по това време Боката ще е прекалено дърт и затлъстял за да ръководи държавата.
20
 
48
 
9
redcretin до: 15%
преди 1 година
Няма профилна снимка
Работата е там, че финансиране няма. Има един доклад от един гербаджия, който се надява да получи одобрение. А дано ма надали.

Още от Европроекти
OLAF констатира спад на измамите с еврофондове на ниво ЕС