Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

ЕС е отпуснал почти 1,5 млрд. евро за български магистрали

С европейски средства е довършена АМ "Тракия" и се строи АМ "Марица", отбелязват от ЕК

ЕС е отпуснал почти 1,5 млрд. евро за български магистрали

Магистрала "Тракия". Снимка: Архив Агенция "Пътна инфраструктура"

Европейският съюз е отпуснал 1,47 млрд. евро за строеж на магистрали в България в периода от 2007-2020 година, става ясно от писмен отговор на комисаря по кохезията Елиза Ферейра на въпрос на българския евродепутат Петър Витанов. С тези средства са изградени 392 километра магистрални пътища в страната.

Повечето проекти са вече построени, с изключение на един участък от АМ "Струма" с дължина от 30 километра, отбелязва комисарят.

Още по темата

Сумата за целия лот е 544 млн. евро, а дължината му е 61 километра. По проекта за тази магистрала от европейските фондове са отделени 291 млн. евро за общо 130 километра дължина.

Сред големите проекти, финансирани с европейски средства (85% финансиране) са общо 115 километра, тоест довършването на  АМ "Тракия", за които са отделени 304 млн. евро от европейските фондове, както и изграждането на АМ "Марица" (66 километра и 173 млн. евро от европейските фондове).

Със 100 млн. евро от европейските фондове са изградени 8 километра от Северната дъга на Околовръстното шосе на София. Отделени са и 47 млн. евро за 12 километра от обходния път на Габрово .

В допълнение по ОП "Регионално развитие" в периода 2007-2013 година са отпуснати 352 млн. евро по "Регионална и местна достъпност", схема за подобряване на достъпа до устойчиви енергийни ресурси, както и за подкрепа на местна и регионална пътна инфраструктура. Част от средствата по мярката са насочени към рехабилитация на 1243 километра пътища.

За реконструкция на пътната мрежа в настоящия програмен период по "Региони в растеж" са предвидени 165 млн. евро за реконструкцията на 665 километра пътища.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
Само 10 проекта са приключени по ос "Води" на програма "Околна среда"