IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС одобри проект за жп връзка Кавала – Бургас – Варна

Предварителното проучване за общо 2,5 млн. евро стартира през септември

13:55 | 21.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕС одобри проект за жп връзка Кавала – Бургас – Варна

Европейският съюз (ЕС) даде зелена светлина на проекта за железопътна връзка, която свързва четири пристанища – Кавала и Александруполис в Гърция с българските в Бургас и Варна, съобщава БНР.

Предимствата на проекта са свързани с рентабилна цена на транспорта и спазване на всички екологични показатели.

Комбиниран транспортен коридор ще се изгради между български и гръцки пристанища. Той ще е част от Трансевропейската мрежа, съобщи гръцкото правителство. Започва проучване, финансирано от ЕС. Идеята е на експерти от националната компания "Железопътна инфраструктура" и на гръцките пристанищни власти в Кавала и Александруполис.

Директорът на пристанището в Александруполис е заявил, че над 2 години български и гръцки експерти са работили по проекта за транспортен коридор, който да свързва Егейско и Черно море.

Морската част от коридора включва връзките до гръцките пристанища. Следва железопътната отсечка до Бургас и Варна и от там до Русе. В момента връзката между Егейско и Черно море се осъществява през Босфора, което затруднява транспорта поради високата цена и опасност от инциденти. Предварителното проучване за общо 2,5 млн. евро стартира през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още