IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС отпусна още 86,6 млн. евро за метрото в София

Почти 500 млн. евро средства на съюза бяха инвестирани в разширението на линии 1 и 2

15:18 | 08.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Нов инвестиционен пакет в размер на 86,6 млн. евро за третия диаметър от метрото в София бе одобрен днес от Европейската комисия (ЕК). 

Средствата са от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и ще бъдат използвани за изграждане на четири нови станции на метрото по отсечка с дължина 4 км — от центъра (ул. „Житница“) до Околовръстното шосе през квартал „Овча купел“ в югозападната част на София. 

"Половин милион души дневно използват софийското метро. Всичко това стана възможно благодарение на значителната финансова помощ от ЕС“, заяви комисарят по въпросите на регионалната политика Корина Крецу, цитирана от пресслужбата на ЕК.

В съобщението се припомня, че през миналата година Комисията прие първия пакет от инвестиции на стойност над 368 млн. евро от ЕФРР в подкрепа на изграждането на новата линия 3, свързваща жилищните комплексите „Сухата река“, „Хаджи Димитър“, „Красно село“, „Славия“, „Белите брези“, „Лагера“ и „Хиподрума“ с центъра на столицата.

Очаква се в завършен вид третият метродиаметър да има 19 станции и да бъде с обща дължина 16 км, с което до 2020 г. дължината на линиите от мрежата ще стане 56 км, а броят на станциите — 53.

Почти 500 млн. евро средства на ЕС бяха инвестирани в разширението на линии 1 и 2 през периода на финансиране 2007 — 2013 г., по-специално за да се осигури удобна връзка с летището и Бизнес Парк София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още