IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС прие официално „синята“ карта

Страните членки сега разполагат с две години да въведат директивата за синята карта

19:39 | 25.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС прие официално „синята“ карта

Страните от Европейския съюз приеха официално общи стандарти и санкции за работодатели, които наемат нелегални имигранти, съобщи DPA. Според приетите правилаът бизнесът е длъжен да проверява дали работниците от страни извън ЕС притежават валидно разрешително за пребиваване, както и да осигури копие от разрешителното, което да е на разположение при проверка.

Санкциите при неспазване на правилата включват глоби, чийто размер ще се увеличава в зависимост от броя наети нелегални имигранти, както и възможно спиране на достъпа за „съгрешилия“ работодател до обществени средства или участие в публични търгове.

На срещата си в Брюксел европейските министри са постигнали и официално споразумение за въвеждането на т.нар. синя карта на ЕС, чиято цел е привличането на висококвалифицирани чуждестранни работници чрез предлагане на благоприятни условия на работа и по-облекчени правила за присъединяване на семейството им към тях.

По данни на ЕК едва 1,7 на сто от работната сила в ЕС е съставена от висококвалифицирани служители от трети страни спрямо 9,9 на сто за Австралия, 7,3 на сто за Канада, 5,3 на сто за Швейцария и 3,2 на сто за САЩ.

Замислени по модела на американските зелени карти, европейските сини карти ще позволяват още на притежателя си да се придвижва в страните от блока след първоначален 18-месечен период на легално пребиваване в съответната страна членка. Пътуванията обаче ще може да се правят при определени условия.

Първоначалният план на ЕК беше за доста по-либерални правила, но националните правителства са настояли от тях да зависи решението колко имигранти може да влязат в страните им и какви квалификации трябва да притежават кандидатите за работа.

След приемането на двете директиви днес страните членки разполагат с две години да ги въведат в националните си законодателства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още