IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евродепутати спорят има ли грешка в Споразумението на България с ЕС

Няма грешка, заделен е резерв за добро изпълнение на проектите, твърди Ивайло Калфин

15:30 | 14.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Евродепутати спорят има ли грешка в Споразумението на България с ЕС

Допусната е грешка в сумата, която България трябва да получи в следващия програмен период на ЕС 2014-2020 г., в проекта за Споразумение, което страната е изпратила в Брюксел. Това каза евродепутатът Андрей Ковачев на дискусия за парите на ЕС. 

Пред журналисти той уточни, че в коментар на Еврокомисията за проекта се казва, че има разлика в базата от 647 млн. евро – фактически с толкова по-малко е заложило българското правителство в този проект.

„Явно има някакъв проблем при изчислението, който трябва да бъде изчистен. Това е техническа грешка, тя ще бъде оправена, изчислява се грешна база за средствата от Регионалния, Кохезионния и Социалния фонд”, заяви Ковачев.

„Няма никакъв проблем тук. Това е „резерв за добро изпълнение”, което означава: 6% от средствата, които се полагат за всяка една държава, ще бъдат отделени и ще могат да се договарят след 2018 г. Те не се губят, но ще се договорят за програмите, които работят най-добре. Това е смисълът на този резерв”, заяви евродепутатът Ивайло Калфин.

„14,5 млрд. евро е пакетът, който България получава през 2014-2020 г.. От тях около 7,1 млрд. евро са за земеделие, останалите пари са регионално развитие. Това са числата за България и не виждам как някой ще ги сбърка”, допълни той.

Андрея Ковачев посочи и друга забележка към проекта за Споразумението, което е основният документ за управлението на средствата от ЕС за периода 2014-2020 г. – това е липсата на фокус. „Вместо да се фокусираме върху основни неща, няколко основни проекта, искаме финансиране за всичко, разясни той”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още