IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврокомисията одобри схема за държавна помощ за мини мандри

Кандидатите трябва да произвеждат качествени животински продукти

16:45 | 22.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Рixabay</em></p>

Снимка: Рixabay

Изграждането на мини мандри ще може да се подпомага в България по специална схема за държавна помощ. Потвърдено е одобрението на Европейската комисия за целта, съобщи агроминистерството.

Помощта е за собственици или наематели на животновъдни ферми, които са регистрирани земеделски стопани. Кандидатите трябва да произвеждат качествени хранителни животински продукти, отговарящи на изискванията на Наредба № 26 от  2010 г. директните доставки на храни.

Схемата ще заработи в началото на 2019 г. и ще продължи до края на 2020 г. или до изчерпване на финансовия ресурс.

Заявленията ще се приемат до един месец преди изтичане на срока за прилагане на схемата.

Бюджетът на помощта е в размер 1,5 млн. лева. Той се определя ежегодно с решение на Управителния съвет на ДФ „Земеделие“ и се разпределя до изчерпването му за съответната година по реда на кандидатстване.

Максималният размер на помощта е до 50% от приемливите разходи за един инвестиционен проект на един бенефициент, но не повече от 60 000 лева.

Допустимите инвестиции ще бъдат за изграждане на обект за преработка (мини мандри) или закупуването на временен обект за търговия с млечни продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още