IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа търси ефективен начин за подпомагане на малките стопанства

Производители, които не попадат в земеделските схеми, също трябва да получат подкрепа, смята Европейският парламент

10:32 | 05.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европа търси ефективен начин за подпомагане на малките стопанства

Малките стопанства, които не попадат в схемите за подпомагане на селскостопански производители, също трябва да получат подкрепа, се казва в доклад на Европейския парламент. Документът е разработен по самостоятелна инициатива на парламентарната комисия по земеделие и развитие на селските региони.

След 2020 година трябва да се обърне по-голямо внимание не специфичните нужди на малките земеделски стопанства като ядро на многофункционалното развитие на селските региони. Именно малките стопанства са сред инструментите срещу застаряването на работещите в земеделието и обезлюдяването на селата, коментира по време на дискусията българският депутат Мария Габриел, цитирана от своята пресслужба.

Необходимо е предоставяне на обществени услуги и инфраструктура, които да са от полза на малките производители, да се насърчат инвестициите и да бъдат създадени подходящите финансови инструменти за малките ферми. Едновременно с това обаче трябва да бъдат гарантирани справедливи цени за тяхната продукция, препоръчва още евродепутатът.

Едни от ползвателите на мерките в подкрепа на малките производители например са европейските пчелари. Те са изключени от схемите за малките производители, защото в много случаи те не притежават и не обработват земя.

В същото време обаче пчеларите имат нужда от подкрепа, за да се справят с проблеми като синдрома на празния кошер, различни заболявания на пчелите или фалшивия мед на пазара.

Оказва се например, че Европейската комисия даже няма данни какво количество фалшив мед се внася от трети страни в общността, макар и да има сигнали за внос на захарен сироп с добавени оцветители и аромати и подвеждащо етикетиран като мед.

Този коментар прави комисарят по въпросите на здравеопазването Тонио Борг в отговор на запитване от страна на Мария Габриел.

По данни на евродепутата вносът на фалшив мед от трети страни расте постоянно, а това влияе негативно върху развитието на целия отрасъл на пчеларството в ЕС.

„Евтиният фалшифициран мед на европейския пазар води до намаляване на пчелните семейства, тъй като за пчеларите става неизгодно да се занимават с производството на мед. Резултатът е намаляване на опрашването на растенията, което има негативни последствия за селското стопанство“, коментира още Габриел.

Към момента се провеждат дискусии между Комисията и държавите-членки за допълнителни действия срещу измамите по хранителната верига.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още