IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европарите за здраве ще се насочат приоритетно в е-здравеопазване

Спешната помощ и апаратурата за болниците също ще получат голяма част от договорените евросредства в следващия програмен период

12:12 | 14.02.13 г.
Европарите за здраве ще се насочат приоритетно в е-здравеопазване

Европейските средства за здравеопазване до 2020 година ще бъдат насочени в три сфери на сектора – спешна помощ, оборудване на лечебните заведения с високотехнологична апаратура и за електронно здравеопазване. Това съобщи здравният министър Десислава Атанасова на среща с представители на фармацевтичната индустрия, организирана от Български форум на бизнес лидерите.

Атанасова очерта основните приоритети, върху които министерството на здравеопазването ще работи в оставащите няколко месеца до края на мандата. На първо място тя посочи реформата в лекарствената политика и по-конкретно замяната на комисията по лекарства с Национален съвет по цени и реимбурсиране.

Атанасова изтъкна, че в новия си вид съветът ще осигури бързина и прозрачност при регулиране цените на медикаментите и ще гарантира доброто взаимодействие с бизнеса.

Като ахилесова пета на управлението си министър Атанасова посочи невъзможността да извоюва по-нисък ДДС върху лекарствата, както и невъзможността да се справи с проблема с избор на екип. Здравният министър отново посочи, че единственото решение е изборът да става чрез доброволните здравни фондове в бъдеще без да има задължителен характер.

До няколко месеца ще бъдат пуснати пилотно и първите здравни идентификационни карти, каза Атанасова на форум, посветен на електронното здравеопазване. Разработени са 5000 такива карти, които ще бъдат тествани преди да стартира цялостната интегрирана информационна система в здравеопазването, каза още тя.

Очаква се системата да заработи преди края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още