IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските страни искат опростено финансиране на земеделието

България ще настоява националното финансиране за стопаните да е до 30% от субсидиите

16:42 | 28.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Пламен Гутинов,&nbsp;агенция &bdquo;Черно море&ldquo;</em></p>

Снимка: Пламен Гутинов, агенция „Черно море“

Всички страни членки на ЕС призовават да има опростяване на различните мерки по финансиране в земеделието. Това каза днес агроминистърът Румен Порожанов на четвъртата международна конференция "Мир и земеделие", която се провежда край Варна, предаде БТА.

Румен Порожанов допълни, че опростяване на процедурите трябва да има абсолютно навсякъде - от изискванията към земеделците до програмите и одитите. Той обясни, че регламентите създават много правила, което пък налага усложняване и във вътрешното законодателство. Според министъра многото изисквания понякога водят до физическата невъзможност за тяхното изпълнение и допускане на грешки. 

Порожанов коментира още, че е рано да се каже дали има опасност през новия програмен период да бъде орязан бюджетът за селскостопанската политика (ОСП) и да се стигне до по-голяма тежест за националните бюджети. По думите му се очаква многогодишната финансова рамка да излезе през май следващата година.

„За нас е важно да се направят анализи от структурите на ЕК“, посочи министърът.

По думите му е наложително да стане ясно как намаление на парите би повлияло на конкурентоспособността на европейското земеделие като цяло и на неговите основни направления. Освен това ЕК трябва да анализира и как точно да се разпределя бюджетът, независимо от размера му. Порожанов каза още, че новите страни членки настояват и за намаляване на разликите във финансирането в сравнение със старите страни от Съюза.

Министърът уточни, че България ще настоява, когато има национално финансиране в земеделието, то да бъде 30% от общия бюджет, информира агенция „Черно море“.

Раздробяването на земеделската земя, ерозията, опустиняването, промените в климата, липсата на прозрачност на пазара на земя, недостатъците и дефектите на проведените поземлени реформи са основните проблеми, които срещат земеделците от страните, участнички в проекта „Хляб на мира“, стана ясно на конференцията.

Делегациите се обединиха около становището за запазване на структурата на общата политика в земеделието и за въздържане от революционни промени. Повечето говориха за силна подкрепа на инвестициите за модернизация на стопанствата, за засилване на подкрепата за младите фермери и осигуряване на приемственост между поколенията, за запазване на обвързаната подкрепа.

Във форума участват представители на 12 страни от Централна и Източна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още