IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фандъкова: Кохезионната политика трябва да продължи, ориентирана към резултати

За шест години София е реализирала проекти за подобряване на средата и качеството на живот за 3 млрд. лева, като 2 млрд. лева от тях са европейски средства

11:29 | 27.06.17 г.
<p>
	<span lang="bg-BG">Среща на Йорданка Фандъкова с&nbsp;</span>комисаря по регионална политика Корина Крецу (в средата)&nbsp;<span lang="bg-BG">и евродепутата Искра Михайлова (вляво). <em>Снимка: Столична община</em></span></p>

Среща на Йорданка Фандъкова с комисаря по регионална политика Корина Крецу (в средата) и евродепутата Искра Михайлова (вляво). Снимка: Столична община

Кохезионната политика трябва да продължи, да е по-гъвкава и ориентирана към резултати за хората. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в рамките на Седмия Кохезионен форум на Европейската комисия, който се провежда в Брюксел.

Столичният кмет участва във форума по покана на комисаря по регионална политика Корина Крецу, съобщават от Столичната община.

В изказването си на форума Фандъкова е подчертала, че кохезионната политика трябва да води до по-голяма резултатност от вложените средства. 

„Дебатът за преодоляване на социалните и икономически различия трябва да бъде с фокус върху промяна на подхода на прилагане на тази политика, диференциран подход към различните градове и региони и решения, които да бъдат близки до хората и да отразяват техните реални нужди“, е посочила Фандъкова.

От 2007 до 2013 година София е реализирала проекти за подобряване на средата и качеството на живот на обща стойност 3 млрд. лева, като 2 млрд. лева от тях са европейски средства.

По думите й най-големият проект със значение както за транспорта, така и за околната среда, е метрото. От общо около 450 млн. евро, 200 млн. евро за строителството на метрото през миналия програмен период са предоставени чрез Кохезионния фонд, подчерта столичният кмет.

Със строителството на третата линия на метрото, която ще бъде завършена през есента на 2019 г., ще се намалят вредните емисии с 90 хил. т, а половината от пътуванията с градския транспорт ще се извършват с метро.

По думите на кмета модернизацията на градския транспорт е започнала именно с подкрепата на европейските програми и сега половината от градските автобуси в София са нови, нови са и 90% от тролеите.

Благодарение на европейската солидарност София има изцяло завършена система за третиране на битовите отпадъци, отговаряща на най-стриктните изисквания на ЕК за опазване на околната среда. Превърнахме отпадъците на София в ресурс за производство на енергия и компост. В момента разработваме проекта за третата фаза, с която горивото от завода ще се превръща в топлинна енергия за гражданите, каза Фандъкова.

В изказването си в Брюксел столичният кмет посочи защитените от Столична община над 500 млн. евро безвъзмездни европейски средства по оперативните програми до 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още