IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермери от тази година ще получават субсидии за опазване на птиците и водите

До 12 април се приемат заявките по няколко поднаправление в агроекологията от програмата за селските райони

10:40 | 05.04.12 г.
<p>
	<em>Орнитолозите често са в услуга на фермерите, които извършват агроекологични дейности</em> &nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Орнитолозите често са в услуга на фермерите, които извършват агроекологични дейности    Снимка: БТА

До 12 април земеделските производители, чиито земи попадат в  екологично чисти райони, определяни като земи с висока природна стойност, и прилагат мерки за опазване на птиците и чистотата на водите, могат да подават заявленията си за допълнителни субсидии като агроекологични плащания по програмата за развитие на селските райони.

Това съобщиха от фонд „Земеделие“ по повод продължаващата до началото на юни кампания за прием на документи за отпускане на директните плащания през 2012 г.

За първи път тази година фермерите могат да кандидатстват по две нови подмерки от програмата, за които се отпускат компенсаторни плащания. Средствата ще се предоставят за извършване на сеитбооборот, свързан с опазването на почвите и водите в екологично чистите райони.

Допълнителни субсидии се дават и за поддържане на местообитания на застрашени видове птици, като стопаните са длъжни да прилагат дейности за опазване на тези зони в периода на гнездене на птиците.

За целта стопаните получават компенсаторни плащания, като общо по агроекологичната мярка те варират от 30 до близо 800 евро за хектар.

В частта за агроекология сроковете за прием на заявленията продължават като при останалите плащания - до 15 май на календарната година. За закъснелите производители заявления се приемат и до 9 юни, но при изплащането на субсидиите се налагат глоби, чийто размер се определя в зависимост от закъснението след 15 май, в което са депозирани документите, припомнят от фонд "Земеделие".

От фонда уточняват, че фермери, които вече са подали документи за първа година по тези направления, могат да редактират заявленията си до 12 април. 

За всички останали направления на агроекологичните плащания извън подмерките „Управление на земеделски земи с висока природна стойност” и „Въвеждане на сеитбообращение за опазване на почвите и водите”, фермерите подават заявления до 15 май, подобно на останалите фермери, кандидатстващи за директни плащания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още