IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермери ще кандидатстват колективно за инвестиции във физически активи

Това ще помогне на зеленчукопроизводството и животновъдството, заяви зам.-министърът на земеделието Явор Гечев

15:08 | 06.02.14 г.
Фермери ще кандидатстват колективно за инвестиции във физически активи

Новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. ще позволи на фермерите да кандидатстват с колективни проекти за инвестиции във физически активи.  Това стана ясно на Втората национална среща на земеделските производители, организирана от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).

Новата мярка за инвестиции във физически активи събира три мерки от досегашната ПРСР за преки инвестиции в стопанствата – например закупуването на техника и напояването, заяви зам.-министърът на земеделието Явор Гечев.

Колективните инвестиции ще помогнат на зеленчукопроизводството и животновъдите, посочи той. 

Гечев уточни, че специално за напояването ще бъде заделен сериозен ресурс, защото това е предпоставка за развитието на интензивно земеделие и по-високи добиви. В сегашната ПРСР имаше разписана мярка за напояване, но тя така и не тръгна, припомни Гечев.

В програмата е предвиден ресурс за т. нар. солидарен фонд, от който производителите да получават помощ при ситуации като градушка и болести по животните. Целта е фермерите да останат в бранша, поясни Гечев.

Националният гаранционен фонд ще бъде захранен със средства, но ще бъде усъвършенстван, тъй като сега не работи достатъчно добре. Разработват се по-прости схеми, призна Гечев. Бизнес плановете за малките ферми ще са толкова опростени, че ще приличат на чек листове, за да могат стопаните да си купят лесно доилни инсталации, например.

Няма да се подпомагат пасища без наличието на животни. Въвежда се обаче 5-годишна схема, като през този период земеделците ще поемат ангажимента да закупят животни. Средствата ще се ползват авансово през първите четири години. Единственият гарант за зърнопроизводството в България е животновъдството, обърна се Гечев към присъстващите производители.

С целеви ресурс от ПРСР се предвижда да бъдат създадени два панаира за животни в Северна и Южна България. Ще се организират две борси на Северното и Южното Черноморие, за да се задоволи търсенето на храни по време на летния сезон.

В 15 от най-големите градове в България фермерите ще предлагат директно продуктите си по пазарите.

Програмата като цяло е готова, вече има разписани бюджети по отделни сектори.

Запитан как ще се реализират всички тези цели с намален с 20% ресурс, Гечев отговори: „Ако не губим средства, на практика ресурсът е същият“.

Министърът на земеделието и храните Димитър Греков припомни, че животновъдството, трайните насаждения и зеленчукопроизводството ще са приоритетни сектори през следващите години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още