Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Фермери ще пишат заедно българската позиция за земеделието след 2020 г.

Целта е преди края на годината да имаме изработена позиция, заяви Венцислав Върбанов от Асоциацията на земеделските производители в България

Фермери ще пишат заедно българската позиция за земеделието след 2020 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Над 30 браншови организации ще пишат заедно българската позиция за приоритетите в земеделието след 2020 г. За това се разбраха представителите на съюзите и асоциациите, които се включиха вчера в Националния земеделски форум за бъдещето на  Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г., който се проведе в Стара Загора.

Още по време на първото си заседание, което ще се състои веднага след приключването на кампанията по директните плащания, участниците в работната група ще очертаят неблагополучията и слабостите, с които са се сблъсквали по време на предходния и настоящия програмни периоди. Работната група ще бъде постоянен работещ орган, който ще обобщава позициите на участниците в нея, съобщи организаторът на дискусията – Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ). 

Още по темата

„Целта е преди края на годината да имаме изработена позиция, около която да е обединен целият сектор, тя да бъде представена на ръководството на министерството, на комисията в Народното събрание и се надяваме това да стане официалната българската позиция“, каза председателят на АЗПБ Венцислав Върбанов.

С решенията на работната група ще бъдат запознати също така и българските евродепутати. Върбанов уточни, че форумът е отворен и за малкото останали неправителствени организации от сектора, които не успяха да се включат в неговата работа.

Министърът на земеделието Румен Порожанов обобщи, че основните акценти ще бъдат отново подкрепата по първи стълб – директни плащания, както и обвързаната подкрепа, която да бъде отчитана не само по количество, но и по качество по предложение от животновъдите. Биологичното производство и запазването на околната среда и природата също ще имат своето важно значение в бъдеще.

Много е важно позицията, която България ще приеме за защита в дебата за новата ОСП, да бъде формирана от реалния земеделски сектор, председателят на земеделската комисия в парламента Десислава Танева.

Участниците в срещата не подминаха в дискусията болезнената тема за порочните практики, които доведоха да отглеждането на различни екзотични култури и развиване на странни дейности, каквито в крайна сметка се оказаха тиквите и опазването на дивите гъски.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Коментари (0)


Още от Европроекти
Ямбол търси нов изпълнител за довършването на пречиствателната станция в града