IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермерите вече могат да заверяват онлайн еднодневни договори

Програмният продукт е разработен със средства по програма „Развитие на човешките ресурси“

15:30 | 02.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Земеделските стопани вече могат да заверяват онлайн еднодневните трудови договори, съобщи Главна инспекция по труда (ГИТ). Вече е заработил новият програмен продукт, който позволява договорите да бъдат регистрирани онлайн по всяко време, включително в извънработното за администрацията.

От ГИТ допълват, че онлайн регистрацията има за цел да облекчи земеделските стопани при администрирането на процеса по наемане на работна ръка за краткотрайна сезонна селскостопанска работа, т. нар. еднодневни трудови договори.

Подготвено е и подробно ръководство за работа с програмния продукт, предназначено за външните потребители.

Инструкции за работа със софтуера са публикувани тук.

Входът в системата се осъществява чрез потребителско име и парола. Стопаните, които при регистрирането си в Министерството на земеделието и храните са предоставили електронна поща за контакт, ще получат автоматично потребителско име и линк. Тези, които не са предоставили имейл, могат да получат потребителско име и парола на място в дирекциите „Инспекция по труда“.

Продуктът е разработен със средства по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

С надградената система се цели да се намали времето за цялостното администриране на еднодневните трудови договори. Тя има функция за директно генериране на данни за наето лице, когато то вече е работило при даден работодател.

Има калкулатор, който, след въвеждане на желания брой договори за резервиране, изчислява каква сума за осигуровки - социални и здравни, трябва да внесе авансово земеделският производител.

В разписката - неразделна част от еднодневния договор, след въвеждане на ЕГН на наетото лице, автоматично се генерира нетната сума, която трябва да му бъде изплатена като възнаграждение след удържане на данък общ доход и на осигурителните вноски за негова сметка.

Изчислява се и размерът на данъка и на осигуровките по Кодекса за социално осигуряване и за здравно осигуряване, които трябва да бъдат удържани на лицето.

Остава възможността за образците на еднодневни трудови договори да се заверяват и в дирекциите „Инспекция по труда“.

За да бъде сключен трудовият договор, той трябва да бъде разпечатан в два идентични екземпляра и подписан от двете страни. Изискване на българското законодателство е трудовият договор да бъде сключен писмено.

При необходимост от съдействие и информация, свързана със системата, земеделските стопани могат да се обръщат на телефони 02 8101 724; 02 8101 708.

Инспекцията допълва, че контролътпо спазване на трудовото законодателство остава приоритет и през 2017 г., тъй като дейността е рискова както по отношение на трудовите правоотношения, така и по осигуряването на безопасност и здраве при работа.

През 2016 г. контролните органи са извършили над 3900 проверки в отрасъла, което е ръст с 50% спрямо 2015 г. Установените случаи на работа без трудови договори са 242 при 122 през 2015 г.

През 2016 г. НОИ отчита 26 трудови злополуки на работното място в икономическата дейност „Растениевъдство, животновъдство и лов“. През 2015 г. те са били 45. Смъртната злополука през м. г. е една при шест година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още