IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансирането за биоземеделие и агроекология може да тръгне отново

След среща при премиера бившото и настоящото ръководство на МЗХ постигнаха съгласие

16:26 | 10.04.17 г.
<p>
	Срещата при премиера. <em>Снимка МЗХ</em></p>

Срещата при премиера. Снимка МЗХ

Мярка 10 „Агроекология и климат” и мярка 11 „Биологично земеделие“, които преди изборите предизвикаха протести на животновъдите, ще бъдат отворени. Това стана ясно след срещата на настоящото ръководство на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и министър-председателя Огнян Герджиков с бившия министър на земеделието и храните в кабинета „Борисов“ 2 Десислава Танева.

Това на практика отпушва възможността за еврофинансиране по двете мерки на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), която беше блокирана със заповед на служебния министър на земеделието Христо Бозуков.

„Получихме уверение, че мярка 10 „Агроекология и климат” и 11 „Биологично земеделие“ ще бъдат отворени“, каза след срещата Танева пред журналисти, предава Агенция „Фокус“.

Постигнато е съгласие по темите за директните плащания, за доклада на сертифициращия орган, който следва да бъде изпратен в Брюксел, за технически срещи и отговор на въпроси във връзка с обвързаната подкрепа.

Министър-председателят Огнян Герджиков организира работната среща по проблемните за земеделските производители въпроси с участието на министъра на земеделието Христо Бозуков, експертния екип на ГЕРБ, начело с бившия министър на земеделието Десислава Танева, уточниха от пресслужбата на Министерския съвет.

Премиерът беше поел ангажимент да съдейства този разговор да се осъществи веднага след парламентарните избори и да засегне важни проблеми на земеделските производители, поставени в писмо от партията ГЕРБ до него.

Преди изборите животновъди настояха незабавно да бъдат изплатени всички средства, които са забавени по мерките за агроекология и биоземеделие от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Някои от фермерските организации обаче се разграничиха от стачните действия още преди деня на вота.

Земеделският министър Христо Бозуков окачестви протестите като предизборни. Той обяви, че бюджетът по тези мерки вече е изчерпан и затова няма да се приемат нови заявления.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още