IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд "Зедемелие" пуска нови 40 млн. лв за стопанства на млади фермери

Проектите могат да бъдат подавани между 20 август и 11 септември 2012 г.

14:26 | 09.08.12 г.
Фонд "Зедемелие" пуска нови 40 млн. лв за стопанства на млади фермери

От 20 август до 11 септември тази година фонд "Земеделие" открива приема на проекти на млади фермери от допълнителния ресурс на програмата за селските райони, съобщиха от ведомството.

Общият финансов ресурс е 40 млн. евро и отпуска поради големия интерес към финансирането на тези проекти. Средствата бяха преразпределени от слабоусвояемите мерки на програмата, за което Еврокомисията даде съответното разрешение на България.

При сегашното кандидатстване към фермерите се поставят нови изисквания, като вместо минималните 2 икономически единици стопанствата им трябва да имат 4 икономически единици, което на практика означава, че ще се финансират по-големи стопансва.

Кандидатите трябва също така да докажат право на ползване на земята на цялото стопанство с документ за собственост, аренда или наем, поясниха от фонда.

Друго изискване е фермерите да изготвят и  бизнес план за 5 години напред.

При одобряването ще се дава приоритет на проекти на фермери със средно или висше образование по земеделие, ветеринарна медицина или аграрна икономика или поне да имат сертификат за завършен 150-часов курс по агрономство или друго ветеринарна дейност, уточняват от ведомството.

Дейностите в сектор животновъдство и проектите за биологично производство също ще бъдат сред предпочитаните за финансиране. Ще се насърчават и кандидати, които възнамеряват да се възползват от финансово подпомагане по мярка 214 "Агроекологични плащания".

За всеки кандидатстващ плюс ще бъде и ако проектът му се осъществява в областите Благоевград, Варна, Габрово, Кърджали, Ловеч, Разград, Силистра, Смолян, София и Перник.

Последният прием по мярката е приключил през 2009 г. Досега са сключени 4 045 договора за над 196 млн. лв.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още